Cine vrea sa-l asasineze pe Obama?

Sambata, 13 Martie 2010, ora 15:21
3805 citiri
Cine vrea sa-l asasineze pe Obama?
Foto: The Guardian

Protejarea presedintelui Statelor Unite este cea mai mare provocare a serviciilor secrete americane. Dar cine ar vrea sa-l ucida pe Barack Obama si de ce?

Unul dintre motivele pentru care John Kennedy a fost asasinat a fost acela ca a cerut ca trapa masinii cu care s-a deplasat prin Dallas, in 1963, sa fie ridicata. La vremea respectiva s-a spus ca geamul de deasupra masinii era rezistent la gloante, dar ulterior s-a descoperit ca, de fapt, era din plastic si in nici un caz nu putea opri un proiectil din metal.

Southern Poverty Law Center si-a inceput activitatea in 1971, ca o mica firma de avocatura specializata in procese civile. A aparat atunci membri ai Ku Klux Klan-ului si a fost rasplatita prin incendierea birourilor si prin amenitarile cu moartea la adresa avocatilor.

Dar a continuat sa functioneze si a ajuns unul dintre cele mai respectate grupuri care monitorizeaza amenintarile extremiste la adresa Statelor Unite. Recent, a elaborat un raport care identifica, in ordine cronologica, comploturile si conspiratiile care au avut loc pe teritoriul Statelor Unite, de la atentatul cu bomba din Oklahoma, din 1995.

Raportul are 10 pagini si identifica 75 de tentative de atentat, prea putin cunoscute, pornind de la planuri de aruncare in aer a Capitoliului pana la tentative de asasinat puse la cale impotriva unor judecatori sau politicieni.

Din toamna lui 2008 insa, cronologia tentativelor de atentat devine mai "aglomerata". Si unul dintre numele care apare, din ce in ce mai des, ca tinta a comploturilor teroriste este cel al lui Barack Obama.

Prima tentativa de asasinat impotriva celui mai puternic om din lume a avut loc, la 8 iunie 2008. Sase persoane care apartineau unei grupari teroriste din Pennsylvania au fost arestate dupa ce s-a descoperit ca detineau arme de asalt si bombe artizanale. Unul dintre cei arestati a marturisit ca planul gruparii era sa asasineze mai multi oameni de culoare astfel incat sa declanseze un razboi civil in America, in momentul in care Barack Obama tocmai obtinuse investitura democrata pentru alegerile prezidentiale.

La 24 august 2008, cu o zi inainte de inceperea Conventiei Nationale Democrate din Denver, trei barbati au fost arestati dupa ce au fost descoperite asupra lor arme si haine de camuflaj. Au marturisit ca tinta lor era tot Obama.

La 10 iunie 2009, James von Brunn, in varsta de 88 de ani, patrunde in Muzeul Holocaustului din Washington si omoara un paznic. Von Brunn, care a decedat in inchisoare la inceputul acestui an, a lasat un bilet in celula: 'Obama a fost creat de evrei".

Michelle Obama s-a temut de atentate

In cele 13 luni de cand Barack Obama a devenit presedintele Statelor Unite, "umbrele" sale, angajati ai celebrului Secret Service au avut de lucru poate mai mult decat in preajma oricarui alt ocupant al Biroului Oval.

In mai 2007, cu 18 luni inainte de data alegerilor prezidentiale americane, familia Obama a avut in preajma o echipa a serviciilor secrete. Nici un alt candidat la Casa Alba nu a fost pazit cu atata vreme inainte de scrutin.

The Guardian a aflat de la un inalt oficial american ca motivul pentru care Obama a avut garzi de corp atat de devreme a fost Michelle Obama, care s-a temut de un eventual atac asupra sotului sau, sau asupra celor doua fete. Exista si un precedent in legatura cu aceasta teama. In 1996, Colin Powell a refuzat nominalizarea republicanilor pentru alegerile prezidentiale pentru ca sotia sa, Alma, se temea de tentativele de asasinat.

Michelle insasi a recunoscut ca se teme, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a decis sa se implice in campania electorala a sotului sau. "Am decis sa ma implic pentru ca am obosit sa-mi fie frica", a spus Prima Doamna, in cadrul unei editii a emisiunii "60 de minute".

"Nici un presedinte nu poate fi aparat daca nu vrea"

Petro si-a petrecut ultimii 23 de ani in Secret Service. Intre 1982 si 1986 a fost "umbra" lui Ronald Reagan. "Obama este un presedinte cu o personalitate unica. Ii place sa stea in mijlocul oamenilor. Nu avem voie sa gresim", spune Pedro.

Analizand situatia in urma careia Kennedy a fost asasinat, serviciile secrete au ajuns la concluzia ca, daca seful statului i-ar fi ascultat pe agenti si nu ar fi deschis trapa masinii, asasinatul ar fi putut fi evitat.

Agentii il pot sfatui pe comandantul-suprem, dar nu ii pot impune nimic. "Daca ar fi dupa Serviciul Secret, presedintele n-ar mai iesi din resedinta de la Camp David cat dureaza mandatul sau. Dar toata lumea stie ca acest lucru nu este posibil", spune Petro. Tot el povesteste cum Reagan stramba din nas intotdeauna cand trebuia sa poarte o vesta bulet-proof.

Dar, cu tehnologia in continua evolutie, mijloacele tehnice de protectie a unui demnitar au ajuns sa usureze munca agentilor secreti. Obama de exemplu, merge intr-un Cadillac cu usi groase de 20 de cm, iar in noaptea alegerilor, cand si-a sustinut discursul victoriei, a stat in spatele unui perete de geam bulet-proof.

Revenind la raportul Southern Poverty Law Center, cifrele prezentate acolo sunt ingrijoratoare. Numarul organizatiilor extremiste care pot ameninta siguranta americanilor a crescut, de la 149 in 2008 la nu mai putin de 512 in 2009. 127 dintre ele sunt clasificate ca fiind grupari paramilitare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
#Obama tentative asasinat, #Obama agenti secreti, #Secret Service Obama , #stiri externe