Ziare.com

Avocatul general al CJUE: Un angajator poate interzice portul valului islamic la locul de munca

de Alina Toma
Joi, 25 Februarie 2021, ora 15:32

   

Avocatul general al CJUE: Un angajator poate interzice portul valului islamic la locul de munca
Un angajator poate interzice portul valului islamic la locul de munca, in cadrul unei politici de neutralitate religioasa, a estimat joi, 25 februarie, avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), in urma unor interpelari din partea justitiei germane, informeaza AFP.

Tribunalul muncii din Hamburg (nord) si Curtea federala a muncii (Bundesarbeitsgericht) au fost sesizate de angajate musulmane ai caror angajatori din Germania cereau ca ele sa-si scoata valul la locul de munca. Cele doua jurisdictii s-au adresat CJUE pentru a afla daca regulile companiilor vizate erau conforme directivei privind egalitatea de tratament la angajare si la locul de munca.

Avocatul general al CJUE a amintit, in concluziile sale publicate joi, ca directiva cere absenta oricarei discriminari directe sau indirecte fondate inclusiv pe religie.

Bazandu-se pe jurisprudenta, el estimeaza ca "interdictia portului oricarui semn vizibil al unor convingeri politice, psihologice sau religioase la locul de munca, ce decurge dintr-un regulament intern al unei intreprinderi private, nu constituie o discriminare directa fondata pe religie sau pe convingerile la adresa angajatilor ce respecta anumite reguli vestimentare prin aplicarea de precepte religioase".

Avocatul general considera, de asemenea, ca "daca interdictia portului, la locul de munca, a oricarui semn vizibil al unor convingeri politice, filosofice sau religioase este admisibil, angajatorul are de asemenea libertatea, in cadrul libertatii intreprinderii sale, sa interzica doar portul de semne ostentative de mari dimensiuni".

El considera in acest sens ca o politica de neutralitate a unei intreprinderi "nu este incompatibila cu portul, de catre angajatii sai, a unor insemne religioase, vizibile sau nu, insa de dimensiune mica, adica discrete, si care nu se remarca la o prima abordare".

Cu toate acestea, el estimeaza ca "valul islamic nu constituie un insemn religios de dimensiuni mici", chiar daca el recunoaste ca nu ii revine Curtii sa dea o definitie a termenilor "dimensiune mica" si ca un anumit rol il poate juca si contextul.

"Prin urmare, ii revine jurisdictiei nationale sa examineze situatia de la caz la caz", a subliniat avocatul general al CJUE.

CJUE nu este obligata sa urmeze opinia avocatului general.

Mai puteti citi:

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1859 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@MacGigi: "Nu stiam ca sunteti elvetian :))))"

Pe internet nu stii niciodată cu cine ai de-a face…
> Votati si pentru celelalte doua obiecte, eID si Indonesia?
DA si DA. Ţi-am anulat incă 1-2 voturi? 😁
> O sa vedem cine castiga pe 7 martie.
Eu nu votez ca să castig. Dar stiu cum ar trebui să votez ca să fiu cu majoritatea.

 

Burka este foarte periculoasa :)))) Daca tragi un partz, ai sanse sa

scapi, dar daca il tragi si pe al doilea, mori GAZAT :))))
In plus este disgratios sa vezi cum se umfla burka in functie de activitatea intestinala...

Eu voi vota aici pentru interzicerea portului de burka, nicab, etc. in locurile publice. Acesta este unul dintre cele 3 subiecte ale referendumului actual.

 

@MacGigi:"voi vota aici PENTRU interzicerea portului de burka"

Iar eu o să-ti anulez votul, votand CONTRA :-)

@AlexL. Nu stiam ca sunteti elvetian :))))

Sunteti sigur ca votati aici ?!?!?
Votati si pentru celelalte doua obiecte, eID si Indonesia?
O sa vedem cine castiga pe 7 martie.

https://www.20min.ch/fr/story/burqa-e-id-accord-avec-lindonesie-tous-les-objets-en-un-coup-doeil-832967561038

Zbang! Germania sa iasa din UE imediat!

Deutschland Caliphate se impiedica de o directiva UE.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor