Criza gazelor nu schimba politica UE fata de Kiev si Moscova

Marti, 13 Ianuarie 2009, ora 20:50
982 citiri
Criza gazelor nu schimba politica UE fata de Kiev si Moscova

UE este foarte iritata din cauza conflictului gazelor care se prelungeste dar nu isi va schimba, probabil, politica fata de Moscova si Kiev.

Cel mai probabil, isi va intensifica eforturile pentru a face din Rusia un partener mai previzibil si din Ucraina o tara mai stabila.

Dupa sistarea livrarilor de gaz rusesc prin Ucraina spre Europa, credibilitatea celor doua state a avut de suferit, comenteaza experti citati de AFP. In aceste conditii, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso l-a sunat marti pe Vladimir Putin pentru a-si exprima "dezamagirea".

Insa strategia UE fata de Rusia si Ucraina, cu care au fost lansate negocieri separate pentru strangerea legaturilor, "nu se va schimba", spune directorul general al CE pentru relatii externe, Eneko Landaburu. Sistand livrarile, Putin a facut gestul "grav" de a "arata ca poate bloca fluxul de gaze din tara sa", ceea ce URSS nu a facut niciodata, a precizat Landaburu.

Totusi, acest lucru nu face decat sa confirme o tendinta ilustrata deja de conflictul georgian din luna august si alimentata de dorinta Ucrainei si a Georgiei de a adera la NATO.

"Acesta este un motiv in plus pentru a ajunge la un acord extins si detaliat cu Moscova" pentru un parteneriat strategic. Negocierile in acest sens au fost reluate, dupa o intrerupere de peste doua luni ca urmare a conflictului georgian.

UE si-a fixat deja drept obiectiv sa faca din Moscova un partener energetic mai fiabil si mai transparent, in cadrul acestor negocieri. intreruperea livrarilor ar putea ajuta blocul european sa "exercite mai multe presiuni pentru a obtine satisfactii", deoarece UE si-a respectat intotdeauna obligatiile contractuale, afirma Landaburu.

Nici in ceea ce priveste Ucraina, Bruxelles-ul nu va reexamina oportunitatea negocierilor lansate in septembrie pentru incheierea unui "acord de asociere" cu Kievul, desi presedintele francez Nicolas Sarkozy a subliniat joi ca Europa "a facut multe pentru" aceasta fosta republica sovietica. Negocierile vizeaza apropierea Ucrainei de UE, fara a aduce in discutie o eventuala aderare.

Probabil ca UE va incerca pur si simplu sa o determine sa ia masurile necesare pentru ca o astfel de criza sa nu se mai produca. Uniunea doreste in primul rand o modernizare a infrastructurilor de tranzit energetic si va organiza in acest sens o conferinta a donatorilor, in luna martie, la Bruxelles, potrivit lui Landaburu.

In concluzie, europenii nu au alta optiune: ei "trebuie sa poarte un dialog concret cu Moscova", in care sa includa si Statele Unite si Turcia, pentru a asigura stabilitatea acestei regiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
#Uniunea Euorpeana, #politica, #Ucraina, #Rusia, #criza gaz , #stiri externe