Ziare.com

La Repubblica: Romania detine suprematia serviciilor secrete europene

de Irina Ursu
Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 14:40

   

La Repubblica: Romania detine suprematia serviciilor secrete europene
Romania este tara care detine suprematia serviciilor secrete din Europa, acestea dezvoltandu-se mai ceva ca temuta Securitate a dictatorului Ceausescu, iar numarul agentilor secreti este de sase ori mai mare decat al celor din FBI si de cinci ori superior colegior britanici din MI5.

Romania este un caz unic si impresionant atunci cand se vorbeste de serviciile secrete pe care le detine, SRI si SIE, devenind prima tara europeana care detine suprematia in acest domeniu, scrie cotidianul italian La Repubblica in editia de vineri.

Jurnalistii italieni au devenit interesati de un articol publicat in cotidianul romanesc Adevarul care evidentia faptul ca premierul Emil Boc a suplimentat in 2010 fondurile pentru serviciile secrete, in timp ce bugetul pentru administratiile publice si locale au fost reduse drastic.

In unele departamente ale SRI sau SIE au fost acordati bani cu 40% mai multi decat in mod normal. De exemplu, SIE va putea sa cheltuiasca in 2010 pana la 52 de milioane de euro.

Insa ciudatenia cea mai mare nu consta in capacitatea acestor servicii de a cheltui bani, ci in faptul ca a devenit o institutie mai mare decat era Securitatea de pe vremea lui Nicolae Ceausescu.

Faimoasa Securitate romana, unde dintre cele mai puternice si brutale politii secrete din lume, abolita in 1989, era compusa din 6 departamente, care avea 11.000 de agenti. Acum, in 2010, Serviciul Roman de Informatii are 12.000 de agenti.

De asemenea in Romania, la Oradea, se formeaza un nucleu de spionaj si contraspionaj, numit de NATO un centru de excelenta, format de agenti romani, made in NATO. Vestea a fost bine primita de presa locala cu titluri ca: "Romanii, cei mai buni spioni ai NATO".

Jurnalistii italieni mai observa ca aceasta inflorire de spioni romani ar putea redeschide ranile vechi. Si in plus nu prea pot fi numite democratice dupa ce sunt banuite de implicare in campaniile electorale si politice din Romania.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14704 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
35 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

....

Eficienta serviciilor secrete, din Romania consta in tehnica constructiilor de blocuri in care se aude totul la vecini, iar fiecre poate raporta ce aude.

 

sa mai spuna cineva

ca romania este condusa de la cotroceni!cu o asemenea forta cine isi inchipuie ca se v-a face cit de curind curatenie in politica si administratia romana probabil inca mai doarme sau viseaza foarte frumos.intr-adevar o tara puternica are nevoie si de o securitate puternica dar de o securitate nu de smecheri cu legitimatie care fac jocurile asa cum le dicteaza interesele.poate primim si o diploma de la nato nu doar felicitari sa avem cu ce ne fali,ca doar sintem primii nu?

 

Oare acum, dupa 20 de ani de la Revolutie, putem sa ne intrebam daca unii oameni politici - indiferent de culoare si ideologie - nu sunt cumva 'captivi' ai unor grupari oculte din aceasta tara plina de agenti si servicii secrete ?

Cine crede ca dupa revolutie securitatea lui Ceausescu a disparut pu si simplu.. se amageste. Chiar daca oamenii au fost schimbati mentalitatea a fost transmisa mai departe si in cei 20 de ani a prins din nou radacini. Cand scriu "89SEsCU" nu fac nimic altceva decat sa ma refer la cei care dirijeaza oare de 20 de ani destinele Romaniei si care au "captivat" intotdeauna politicienii ?
Aeasta exprimare concisa ar putea exprima si temerea ca orice persoana politica din stat ar putea face parte dintre cei care vreme de 20 de ani s-au imbogatit peste masura intr-o tara in care coruptia este pentru noi toti o certitudine ? Cum astfel s-ar putea explica paralizia si ineficienta tuturor institutiilor statului si discursul politic lipsit de continut atata vreme cat niciodata statul nu si-a mai recuperat nicodata prejudiciile... ?

Vorba e

Ce castiga romanul de rand din asta? Tot ce castiga pe vremea lui Ceausescu?

 

Este ceva

care nu merge bine.Articolul este facut pe care principii?Irina Ursu citeaza La Repubblica,iar cotidianul italian citeaza Adevarul cotidian romanesc.Nu ar fi dat bine la cititori faptul de acita Adevarul,avand in vedere credibilitatea presei romanesti,nu?Aceasta "deconspirare"a serviciilor secrete de catre presa noastra este specific perioadei postrevolutionare.Presa straina ne citeaza,pentru ca mai tarziu un alt ziarist sa aduca drept argument tocmai publicarea intr-un ziar strain a stirii publicate mai intai in Romania.Nu este un mod ciudat de a face jurnalism stimata Irina Ursu?Sau se mizeaza pe faptul ca noi nu vom citi ziarele straine?

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor