Moldova nu este pregatita sa fie candidata la Uniunea Europeana

Sambata, 25 Octombrie 2008, ora 13:33
1643 citiri
Moldova nu este pregatita sa fie candidata la Uniunea Europeana

Republica Moldova inca nu este pregatita sa intre in grupul statelor candidate la Uniunea Europeana, desi ideea alinierii ei la tarile din Balcanii de Vest este corecta, considera expertul Nicu Popescu de la Consiliul European pentru Relatii Externe (ECFR) de la Londra.

"Principalul obstacol in alinierea Republicii Moldova la tarile din Balcanii de Vest nu se afla la Bruxelles, ci in interiorul Republicii Moldova", a declarat Nicu Popescu la postul de radio Europa Libera, intr-un comentariu pe marginea declaratiilor presedintelui roman Traian Basescu facute la intalnirea de joi, de la Bucuresti, cu premierul moldovean Zinaida Greceanii.

Presedintele Romaniei a spus ca ar fi bine ca Republica Moldova sa fie tratata de UE la fel ca tarile din Balcanii de Vest, care stiu deja ca intr-o buna zi vor fi admise in UE. Cu Ucraina la pachet, drumul Republicii Moldova spre UE ar fi mult mai lung, a spus Basescu.

In opinia expertului de la Londra Nicu Popescu, Republica Moldova ramane mult in urma tarilor din Balcanii de Vest si chiar a Ucrainei, din cauza reformelor care au destul de multe lipsuri si a implementarii proaste a planului de actiuni cu UE.

"Principalele deficiente ale Republicii Moldova se refera la democratizare, libertatea mass-media, drepturile omului, lupta cu coruptia, cooperarea in domeniul energetic cu UE, crearea unei zone de liber schimb si dialogul in privinta vizelor. Pe toate aceste dosare Republica Moldova ramane nu doar in urma Balcanilor, ci si a Ucranei.

Si daca Republica Moldova doreste sa faca un salt semnificativ inainte, ea trebuie sa-si accelereze la modul serios procesul de reforme, in special in ceea ce tine de democratizare, respectul pentru libertatea mass-media si lupta cu coruptia", afirma expertul de la Londra.

Potrivit lui Nicu Popescu, exista un numar foarte mare de state membre ale UE care manifesta o foarte mare bunavointa fata de Republica Moldova. Intre ele se afla nu numai Romania si alte state recent admise, dar si tari vechi ale UE. Insa principala batalie pentru viitorul Republicii Moldova in interiorul UE se da in statele sceptice fata de Republica Moldova, cum sunt Spania, Belgia si Olanda. "Tocmai aceste state trebuie convinse si ele nu vor putea fi convinse decat prin niste note extrem de bune la capitolul reforme", argumenteaza Nicu Popescu.

"Astazi, unul dintre statele UE cele mai sceptice fata de Republica Moldova este Olanda. Atitudinea destul de negativa a Olandei este determinata de pozitia ei foarte principiala fata de Republica Moldova in chestiuni privind democratizarea, drepturile omului si respectul fata de minoritati.

Moldova insa are probleme masive in toate aceste domenii si tocmai din aceasta cauza ea nu poate convinge tarile sceptice din interiorul UE sa accepte o accelerare a relatiilor ei cu UE", a explicat expertul Nicu Popescu, cercetator principal la European Council on Foreign Affairs de la Londra.

Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Principala iniţiativă a Uniunii Europene referitoare la refacerea naturii este pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care un vot pentru adoptarea legii a fost anulat luni, după ce...
Reacția NATO și a UE după atacul terorist care a zguduit Moscova
Reacția NATO și a UE după atacul terorist care a zguduit Moscova
NATO şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au condamnat atacul de la Moscova, revendicat de Statul Islamic. ”Condamnăm fără echivoc atacurile care au vizat spectatorii de...
#Repblica Moldova, #Uniunea Europeana, #Balcani, #nepregatita, #reforme, #democratizare, #libertate , #stiri externe