Ne paste o catastrofa geopolitica?

Sambata, 31 Mai 2014, ora 21:44
12312 citiri
Ne paste o catastrofa geopolitica?
Foto: Adevarul

Evenimentele cele mai recente, dar si fantomele altora, petrecute in 1914 si 1939, dau apa la moara multor pretinsi profeti sa ne pregateasca pentru tot ce este mai rau, sustinand ca un dezastru geopolitic este inevitabil.

Premise sunt. Avem in fata aventura in care s-a implicat Rusia pentru Ucraina, pretentiile teritoriale ale Chinei, nationalismul japonez in Extremul Orient, dezastrul din Orientul Apropiat, atrocitatile din Sudanul de Sud, Nigeria si altele care ne ridica parul maciuca, comenteaza Project Syndicate.

Nu prevestesc toate acestea un incendiu care asteapta sa cuprinda necontrolat intreaga planeta? Aparent da, insa in fond nu prea, daca luam in calcul mai mult judecata logica, decat emotia si teama.

Iata cinci argumente, care sustin aceasta idee:

Unu. Este drept ca Rusia si China nu agreaza rolul de "leadership" pe care si-l aroga Statele Unite, dar ele sunt adanc integrate in ordinea mondiala existenta si n-au nici ponderea ideologica, nici interesul economic, nici capacitatea fizica, nici aliati puternici, pentru o confruntare cu SUA. Ele ar pefera sa-si creasca influenta in mecanismele internationale, decat sa le rastoane.

Doi. Declinul puterii Statelor Unite si a influentei lor in lume este natural si inevitabil. Era de neconceput ca SUA sa-si mentina dominatia unipolara de la inceputul Razboiului Rece, cand ele reprezentau aproape 30% din PIB al lumii.

Dar pe de alta parte, economia si forta militara a SUA sunt inca uriase, iar prietenii si aliatii par mai de nadejde decat rivalii si dusmanii. Totodata nu pare ca pe viitor ordinea mondiala sa fie dictata de un Bau-Bau, ca odinioara. Mai curand, primeaza abilitate diplomatica si inteligenta tehnologica. A trecut vremea cand lumea era pusa la respect de Bau-Bau.

Trei. Chiar daca exista unele ambitii ale puterilor emergente privind acapararea de noi teritorii, pe termen lung pare putin probabil ca ele sa incerce riscantele solutii militare.

Marile puteri ale lumii sunt astazi mai puternic interdependente decat erau in 1914 sau in 1939 si orice lovitura aplicata eventualului inamic se poate intoarce ca un bumerang impotriva propriilor interese.

Patru. Desi unora li se pare ca lipsa de decizie a unor conducatori de a apela la forta armelor ar fi un semn de slabiciune, in realitate este semn de intelepciune.

Credibilitatea Statelor Unite nu scade atunci cand pun in balanta echilibrul riscurilor, cantarind de mai multe ori inainte de a hotari sa foloseasca forta.

Fireste, forta militara a SUA este pastrata si intarita, pentru a da riposta cuvenita atunci cand se depasesc limitele si se constata ca alta solutie nu exista. Nimeni n-ar fi stat impasibil, cand s-a pomenit cu un atac, precum cel din 11 septembrie 2001.

Cinci. Evenimentele arata ca sistemul international instituit de lumea democratica la provocarile geopolitice raspunde mai eficient decat isi inchipuie chiar si cei mai moderati dintre sceptici. Niciodata in istorie, ratiunea n-a fost pusa inaintea ambitiilor si a nesabuielilor afective, ca in zilele noastre.

In ciuda crizei actuale privind problema Crimeii, cei care par dusmani inversunati si de neinduplecat - Rusia si Statele Unite - nu se sfiesc sa lucreze impreuna pentru a negocia o solutie diplomatica in delicata problema nucleara privind Iranul, iar China se alatura acestui efort.

Fireste ca niciunul din factorii de decizie nu este inca multumit cu ce a obtinut. Inca nu se intrevede finalizarea conflictului sirian, evolutia din estul Ucrainei nu permite o prognoza privind perspectiva, relatiile chino-japoneze sunt congelate, alte probleme sistemice nerezolvate abunda.

Dar faptul ca toti factorii de decizie ai lumii au tendinta de a-si pune frana in momentul cand simt depasita limita de viteza, demonstreaza ca pesimismul extrem n-are justificare. Nu mai risca nimeni astazi nici tristul sfarsit de la Sfanta Elena, nici cel tragic de la Nuremberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#context geopolitic 2014, #Sfanta Elena deportare Napoleon, #Nuremberg proces, #Statele Unite forta militara, #Razboiul Rece , #stiri externe