Romania lucreaza la arma nucleara, scrie un site rus

Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 17:47
23582 citiri
Romania lucreaza la arma nucleara, scrie un site rus

O publicatie electronica rusa lanseaza un scenariu incredibil dupa explozia produsa luni la Centrul de cercetare stiintifica pentru aparare nuclearo-bacteorologico-chimica din Bucuresti: Romania si-ar crea propriul arsenal nuclear si ca este pe cale de a adera la clubul statelor nucleare.

Chiar daca un reprezentant al Ministerului Apararii a declarat ca populatia nu este pusa sub aminentare de consecintele acestei explozii, apar intrebari de alt ordin, afirma marti un articol gazduit de publicatia electronica rusa Forum.msk, citata de NewsIn.

"Intrebarea este ce fel de uzina este aceasta, care se specializeaza pe cercetari nucleare? De cercetari in general se ocupa institutele stiintifice, iar uzinele produc.

Deci ce produce uzina de la Bucuresti?, se intreaba autorul materialului, care semneaza doar cu initialele.

"Si oare nu ne asteapta in viitor aderarea Romaniei la clubul tarilor nucleare, mai ales ca se stie ca pretentiile acestei tari asupra teritoriilor din fosta URSS s-au mentinut si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial - exemple fiind evenimentele din Republica Moldova din anii '90 sau recentul proces impotriva Ucrainei privind Insula Serpilor?", continua textul.

Articolul de pe Forum.msk, o publicatie "deschisa", ce poate gazdui si materiale trimise de cititori, reaminteste ca la sfarsitul anilor '80 au existat informatii potrivit carora Romania are un program separat, sub umbrela programului privind energia nucleara, care isi propunea crearea pana in anii 2000 a armei nucleare.

In 1985 conducerea Romaniei si-a pus problema studierii posibilitatii crearii armei nucleare si savantii romani au asimilat tehnologia obtinerii plutoniului, scrie Forum.msk.

Inspectiile nucleare desfasurate de Agentia Internationala pentru Energie Atomica in anii 1990 si 1992 au aratat ca, incepand cu 1985, Romania a desfasurat experimente secrete in vederea obtinerii pe cale chimica a plutoniului(prin folosirea reactorului nuclear american TRIGA) si a unei cantitati limitate de uraniu imbogatit, la fel, de origine americana.

Succesul acestor cercetari i-a permis lui Ceausescu sa declare oficial in mai 1989 ca, din punct de vedere tehnic, Romania este capabila sa produca arma nucleara.

In orasul Pitesti a fost creata o instalatie industriala avand capacitatea de producere a unui kilogram de plutoniu pe an, cu perspectiva folosirii acestuia ca focoasa militara la rachetele cu raza medie de actiune SCUD(de productie proprie, sau din Coreea de Nord sau China).

Pana in anul 1990 la combinatul chimic din Pitesti au fost produse 585 de tone de combustibil nuclear.

In august 1991 Romania a cumparat licenta de la concernul canadian AECL pentru tehnologia integrala de producere a combustibilului nuclear. In perspectiva se are in vedere si prelucrarea repetata a deseurilor existente.

Publicatia rusa mai scrie ca in Colibasi se afla Institutul pentru Reactori Energetici, care, cu ajutorul SUA si Canadei, se reprofileaza in prezent asupra perfectionarii tehnologiilor de producere a combustibilului pentru centralele atomo-electrice la combinatul petrochimic din oras.

Cel mai important depozit de material radioactiv este situat in judetul Bihor. Apa grea este produsa la combinatele chimice din orasele Turnu-Magurele si Drobeta Turnu-Severin. Au fost deja obtinute 140 de tone, iar din Canada au fost cumparate alte 335 de tone.

In 1991 Romania a fost de acord sa puna sub controlul total al AIEA materialele sale nucleare si centrele de cercetari nucleare.

In urma unor inspectii ale obiectivelor nucleare ale Romaniei, in aprilie-mai 1992 au fost gasite 450 grame de plutoniu intr-un laborator secret al Institutului energiei atomice din Pitesti.

Iar la sesiunea Consiliului guvernatorilor AIEA din 17 iunie 1992 Bucurestiul a fost avertizat sa-si incheie total programul militar nuclear punandu-i-se un sir de conditii.

Printre acestea au fost cererea de a incetare a cercetarilor nucleare in scopuri militare si distrugerea echipamentului industrial destinat acestor scopuri, dar si altele, care au fost indeplinite de Bucuresti, ceea ce a fost confirmat de un nou control al AIEA in aprilie 1994.

In urma acestui control, Romaniei i s-a permis sa reia intr-o forma reprofilata activitatea centrelor nucleare, sa cumpere din Canada si SUA combustibil nuclear pentru primul reactor de la Cernavoda si sa reia productia de apa grea, relateaza Forum.msk.

Dar nu exista niciun fel de garantii ca programul militar nuclear romanesc a fost incheiat complet, continua autorul articolului.

Romania nu este prea corecta in alte domenii ale industriei de aparare, de exemplu este celebra pentru modernizarea fara licenta a unor sisteme de inarmare sovietice, in special a tehnicii aviatice, afirma autorul articolului.

De asemenea, in 2003 Rusia a evacuat din Romania 13,5 kilograme de uraniu pentru armament, care se pastra in conditii improprii de securitate la un obiectiv nuclear construit inca din perioada sovietica.

Aceasta operatiune secreta a fost finantata de SUA, care considera asemenea actiuni drept masuri de prevenire a terorismului nuclear.

Uraniul, pastrat la Institutul de Cercetari Nucleare din orasul Pitesti in cantitati suficiente crearii bombei nucleare, a fost evacuat din Romania si transportat la Novosibirsk. Dar se pare ca mai sunt posibile surprize, conchide ziarul electronic rusesc Forum.msk.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#arma nucleara Romania , #stiri externe