Comisarul Spidla pledeaza cauza romanilor intr-un cotidian elvetian

Vineri, 19 Decembrie 2008, ora 10:08
1071 citiri
Comisarul Spidla pledeaza cauza romanilor intr-un cotidian elvetian

Elvetia nu are nimic de pierdut daca isi deschide granitele pentru romani si bulgari, iar libera circulatia cetatenilor nu distruge piata muncii in tarile-gazda, spune Vladimir Spidla, comisarul european pentru munca, intr-un interviu publicat vineri in cotidianul elvetian Le Temps

Elvetia isi va consulta populatia, prin referendum, la 8 februarie 2009, in legatura cu prelungirea unor acorduri de libera circulatie pe piata muncii pe care le-a incheiat cu UE, astfel incat acestea sa fie extinse tinand seama de aderarea Romaniei si Bulgariei la UE in 2007.

Elvetienii tocmai au intrat in spatiul Schnegen, in care controalele de identitate la frontiera sunt suspendate. Dreapta populista elvetiana, care a reintrat recent in guvern, si-a anuntat intentia de a face campanie impotriva extinderii la Romania si Bulgaria a acordurilor semnate cu Uniunea Europeana privind libera circulatie a muncitorilor.

Uniunea Democrata de Centru (UDC), partid considerat extremist, antieuropean si xenofob, sustine ca aceste acorduri risca sa accentueze o imigratie pe care Berna o gestioneaza deja cu greu si se teme ca libera circulatie va spori "presiunea asupra salariilor si somajului".

In cazul unui rezultat negativ al referendumului, UE a avertizat deja ca si aderarea Elvetiei la spatiul Schengen ar putea fi pusa sub semnul intrebarii.

Comisarul ceh al afacerilor sociale lanseaza in paginile cotidianului Le Temps, la cateva zile dupa vizita la Bruxelles a presedintelui Confederatiei elvetiene, Pascal Couchepin, a ministrului de finante Hans-Rudolf Merz si a ministrului de justitie Eveline Widmer-Schlumpf, o pledoarie pentru libera circulatie, spunand ca problema romanilor si bulgarilor este deja lamurita - ei nu vor invada Elvetia, ci vor prefera in continuare sa mearga sa munceasca in Spania si Italia.

Spidla sustine cu toata convingerea ca Elvetia, partener privilegiat al celor 27 de membri UE, nu are nimic de pierdut de pe urma deschiderii granitelor pentru romani si bulgari, mai ales ca va avea posibilitatea de a recurge la clauza perioadei de tranzitie de sapte ani.

Libera circulatie a muncitorilor da nastere adesea unor confuzii, multi punand semnul egalitatii intre acest drept si imigratie. La aceasta observatie a cotidianului Le Temps, comisarul Spidla raspunde invocand studiile Comisiei Europene care demonstreaza clar ca dupa cativa ani majoritatea oamenilor care lucreaza intr-o alta tara membra UE revin in tara de origine. El da exemplul Regatului Unit, care a ales sa-si deschida granitele pentru muncitorii din Est. Intre 2004 si 2008, 50% dintre ei deja plecasera si numai 10% spuneau ca vor sa ramana pe termen lung.

In tarile cu protectie sociala puternica exista temerea ca libera circulatie va aduce mai multi profitori decat muncitori si de aici si cliseele vehiculate.

Spidla spune insa ca aceasta idee nu rezista in fata unei interpretari temeinice a cifrelor - numai 2% dintre muncitorii din Est au recurs la ajutor social, pentru ca majoritatea acestor oameni care vin sa caute de lucru sunt sanatosi, calificati, au in jur de 30 de ani si adesea nu au familie, prin urmare nu au profilul tipic al celui care solicita ajutoare sociale.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Elvetia piata muncii, #Romania Bulgaria Schengen, #Romania aderare UE , #stiri externe