Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Comisia Europeana anunta o noua strategie privind migratia. "Revenirile voluntare sunt intotdeauna optiunea mai buna"

Marti, 27 Aprilie 2021, ora 17:51
1596 citiri
Comisia Europeana anunta o noua strategie privind migratia. "Revenirile voluntare sunt intotdeauna optiunea mai buna"
Noua strategie a UE isi propune sa creasca procentul de reveniri voluntar SURSA FOTO: Pixabay

Comisia Europeana a anuntat, marti, 27 aprilie, o noua strategie care vizeaza cresterea numarului de solicitanti de azil respinsi care revin in mod de bunavoie in tarile de origine.

Strategia promoveaza returnarea voluntara si reintegrarea ca parte integranta a unui sistem comun al UE pentru returnari, un obiectiv-cheie al noului Pact privind migratia si azilul, mentioneaza un comunicat al executivului UE.

Acesta precizeaza ca strategia stabileste masuri practice menite sa consolideze cadrul juridic si operational pentru returnarile voluntare din Europa si din tarile de tranzit, sa amelioreze calitatea programelor de returnare si reintegrare, sa stabileasca legaturi mai bune cu initiativele de dezvoltare si sa consolideze cooperarea cu tarile partenere.

Noua strategie este necesara dat fiind ca doar o treime dintre cei care 'nu au drept de sedere in UE' se intorc in realitate in tarile de origine, a afirmat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Activisti pentru drepturile omului au aratat insa ca aceasta cifra este exagerata, intrucat include cazurile de solicitanti de azil care au facut recurs, iar multi dintre ei castiga in a doua instanta, noteaza dpa.

"Revenirile voluntare sunt intotdeauna optiunea mai buna: ele pun in centrul atentiei individul, sunt mai eficiente si mai putin costisitoare", a subliniat Ylva Johansson intr-un comunicat de presa.

Conform executivului UE, numai o treime dintre reveniri au fost pe baze voluntare. Potrivit cifrelor Comisiei, returnarile fortate costa 3.414 euro per persoana, comparativ cu 560 de euro in cazul celor voluntare.

Comunicatul mai arata ca, prin intermediul mandatului sau consolidat, Frontex poate sprijini statele membre in toate etapele procesului de returnare voluntara si de reintegrare, inclusiv in ceea ce priveste consilierea premergatoare returnarii, sprijinul ulterior sosirii si monitorizarea eficacitatii asistentei pentru reintegrare.

Noua strategie isi propune sa creasca procentul de reveniri voluntare, prin crearea unui cadru european de consiliere.

Furnizarea de consiliere timpurie, personalizata si eficace in materie de returnare, care sa tina seama de circumstantele individuale, de nevoile copiilor si ale grupurilor vulnerabile, precum si de sprijinul dupa returnare, imbunatateste sansele persoanelor returnate de a se reintegra cu succes si in mod durabil in comunitatile din tara lor de origine, subliniaza Bruxelles-ul.

Comisia va asigura o utilizare mai coordonata a resurselor financiare care vor fi disponibile in cadrul diferitelor fonduri ale UE pentru a sprijini intregul proces de returnare voluntara si de reintegrare, mai arata comunicatul executivului UE.

TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok suspendă programul de recompense al TikTok Lite, din cauza preocupărilor UE TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#Comisia Europeana, #migranti , #stiri externe