Comunistii ataca din nou Romania in Parlamentul de la Chisinau

Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 23:28
1564 citiri
Comunistii ataca din nou Romania in Parlamentul de la Chisinau
Foto: jurnal.md

Comunistii moldoveni au obiectii la ceea ce numesc "secretizarea" negocierilor, a textului si a listei localitatilor incluse in Conventia moldo-romana de mic trafic la frontiera si cer ca documentul sa fie trecut prin aprobarea Parlamentului, nu doar a Guvernului.

In plus, acestia i-au cerut explicatii ministrului de externe, vicepremierul Iurie Leanca, pe marginea deschiderii pentru alegerile prezidentiale romane a celor noua sectii de vot suplimentare pe teritoriul moldovean, in afara celor patru de la misiunile diplomatice romane in Republica Moldova. Comunistii considera deschiderea acestor sectii drept "ingerinta in treburile interne ale Republicii Moldova".

Deputatul comunist Grigori Petrenco a cerut joi audierea pe aceste subiecte a ministrului de externe.

Iurie Leanca i-a explicat lui Grigori Petrenco ca practica deschiderii de sectii de vot suplimentare pe teritoriul altor state este una general recunoscuta pe plan european si se aplica de regula cu acordul guvernelor si pe de baza de reciprocitate. Duminica trecuta, de exemplu, Romania a deschis in Italia 50 de sectii de votare in afara misiunilor diplomatice, a declarat Leanca.

In ceea ce priveste Conventia de mic trafic la frontiera, ministrul de externe a atentionat deputatii comunisti ca documentul este unul cadru, avizat de Comisia Europeana si publicat pe site-ul acesteia.

"Proiectul a parvenit la Chisinau in 2008 si fosta conducere a decis sa il puna deoparte, violand drepturile a peste un milion de cetateni moldoveni", a repliat Iurie Leanca.

Acesta a subliniat ca textul si anexele Conventiei a fost negociate si aprobate foarte prompt in interesul cetatenilor Republicii Moldova.

In ceea ce priveste modalitatea de intrare in vigoare a Conventiei, Leanca a spus ca toate documentele care stabilesc un regim facilitat de calatorii au fost si anterior adoptate de Guvern, iar Conventia "nu aduce atingere drepturilor cetatenilor, ci, din contra, le extinde, motiv pentru care adoptarea in Guvern este suficienta".

Guvernul R. Moldova a aprobat la 18 noiembrie Conventia privind micul trafic la frontiera, semnata in aceasta luna la Bucuresti de premierii Vlad Filat si Emil Boc. Conventia va intra in vigoare in 30 de zile de la momentul parcurgerii procedurilor interne, proceduri care presupun aprobarea documentului de guvernele celor doua tari. Odata documentul intrat in vigoare, cetatenii moldoveni vor putea trece frontiera in baza unui permis special eliberat de consulatele romanesti din Republica Moldova.

De aceste permise vor beneficia cei care au resedinta in zona de frontiera de cel putin un an, iar permisul va avea o valabilitate intre doi si cinci ani si va fi eliberat gratuit. Conventia prevede ca cetatenii moldoveni care trec frontiera in baza permisului special pot intra pe teritoriul Romaniei la o distanta de 50 km. Sub incidenta Conventiei sunt 369 de comune din 18 raioane si 651 de sate, in total 1.250.000 de cetateni urmand sa beneficieze de calatorii fara vize in zona de frontiera a Romaniei.

Noile consulate ale Romaniei la Balti si Cahul vor elibera permise de trecere a frontierei, la fel si consulatul de la Chisinau, iar Ministerul moldovean de Externe urmeaza sa deschida un consulat la Iasi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Republica Moldova comunisti, #Moldova comunisti atac Romania, #Republica Moldova prezidentiale Romania, #Moldova sectii vot Romania , #stiri externe
Comentarii