Comunistii decid daca il vor vota pe Lupu presedinte al R. Moldova

Luni, 07 Decembrie 2009, ora 07:36
1284 citiri
Comunistii decid daca il vor vota pe Lupu presedinte al R. Moldova

Parlamentul Republicii Moldova va incerca luni, pentru a doua si ultima oara, sa-l aleaga pe seful statului, intr-o sedinta speciala care va incepe la ora 10.00.

In cazul in care scrutinul va esua, Parlamentul risca sa fie dizolvat pentru a doua oara in acest an si noi alegeri vor trebui organizate cel mai probabil in toamna anului viitor, potrivit observatorilor.

Singurul candidat la Presedintie este seful Partidului Democrat, Marian Lupu, a carui candidatura a fost inaintata din partea Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), majoritara in Parlament. Marea necunoscuta a zilei de luni insa este comportamentul comunistilor, fara sustinerea carora viitorul presedinte nu poate fi ales.

AIE are 53 de mandate, in timp ce seful statului trebuie sa fie votat de minim 61 de deputati. In aceste conditii, Aliantei ii lipsesc opt voturi pentru a-l putea instala pe Lupu in functia de presedinte si a incheia astfel formarea organelor puterii, ceea ce ar asigura stabilitatea coalitiei la guvernare pentru urmatorii patru ani.

La prima incercare de alegere a presedintelui, care a avut loc la 10 noiembrie, comunistii nu au participat, parasind sala de sedinte. Intre timp, mai multe "voci disidente" se fac auzute in interiorul Partidului Comunistilor, unde, prin traditie, exprimarea in public a unui alt punct de vedere decat cel al partidului este considerata inadmisibila. Cel putin doi deputati comunisti se pronunta impotriva alegerilor parlamentare anticipate si pledeaza pentru sustinerea lui Marian Lupu - Vladimir Turcan si Victor Stepaniuc. Acestia promit ca vor incerca sa-i convinga pe colegii din partid sa participe la alegerea presedintelui, la plenara PCRM care va avea loc luni dimineata.

Plenara Partidului Comunistilor a fost amanata de vineri pentru luni dimineata si are loc in conditiile in care mai multe consilii raionale, unde majoritatea este detinuta de comunisti, si organizatii primare ale PCRM au semnat declaratii prin care solicita conducerii parditului sa decida participarea la alegeri si votarea lui Marian Lupu.

Deputatul Partidului Comunistilor Vladimir Turcan a declarat joi ca nu a semnat pentru candidatura lui Marian Lupu la presedintia R. Moldova, pentru ca au fost suficiente semnaturi in acest sens, insa nu inseamna ca la 7 decembrie nu va vota pentru seful statului. "Pledez pentru evitarea alegerilor anticipate. Acesta inseamna vot pentru seful statului, iar daca va fi doar candidatura lui Lupu, atunci inseamna vot pentru Lupu ", a spus Vladimir Turcan.

La randul sau, deputatul comunist Victor Stepaniuc s-a declarat impotriva alegerilor anticipate. "Trebuie sa ne gandim la stabilitate, intelegere si sa nu discreditam ceea ce se numeste clasa politica din Republica Moldova", a spus Stepaniuc.

Majoritatea comunistilor insa se pronunta pentru alegeri anticipate si refuza sa-l voteze pe Lupu.

Incercand sa vina cu o solutie de compromis care sa-i convinga pe comunisti sa-l voteze, presedintele PD a lansat saptamana trecuta o oferta in 12 puncte, care propune garantii pentru neutralitatea statului, dar si pentru opozitie si afacerile agentilor economici apropiati fostei guvernari. Oferta insa nu pare sa-i fi impresionat prea mult pe comunisti. Dupa intalnirea pe care a avut-o vineri cu fostul presedinte Vladimir Voronin, actualul lider al PCRM, Marian Lupu a spus ca nu a fost inregistrat niciun progres, adica sansele ca la scrutinul de luni presedintele sa fie ales sunt minime.

Ceva mai optimist pare sa fie premierul Vlad Filat, chiar daca nu explica de unde vine convingerea sa ca Lupu va fi ales presedinte. Dupa discutiile pe care si el le-a avut cu Voronin vineri, Filat a declarat ca liderul comunistilor "nu a spus nici da, nici ba", astfel incat "sanse ca presedintele sa fie votat luni exista".

Indiferent daca presedintele Republicii Moldova va fi sau nu ales luni, coalitia majoritara de la Chisinau are in vedere modificarea procedurii de alegere a sefului statului, astfel incat acesta sa fie votat de catre popor, mai ales in conditiile in care peste 56 la suta dintre respondentii unui recent sondaj se pronunta pentru alegerea directa a presedintelui.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Marian Lupu, #alegeri Republica Moldova, #Marian Lupu Moldova, #comunisti alegeri Lupu Moldova , #stiri externe
Comentarii
Q
qwer,..-
rank 1
frati romanii din basarabia in romania bolsevici au perdut