Condamnat la inchisoare dupa ce a indemnat oamenii pe Facebook sa-si faca provizii pentru pandemie

Joi, 28 Mai 2020, ora 12:45
5734 citiri
Condamnat la inchisoare dupa ce a indemnat oamenii pe Facebook sa-si faca provizii pentru pandemie
Foto: Arhiva Ziare.com

Un sofer de taxi din Singapore a fost condamnat, miercuri, la patru luni de inchisoare din cauza unei postari pe Facebook despre care autoritatile au considerat ca raspandeste panica si indeamna la cumparaturi de teama impunerii unor noi restrictii impotriva raspandirii noului coronavirus.

Kenneth Lai Yong Hui, de 40 de ani, a postat un singur comentariu pe un grup de Facebook.

"Mai bine v-ati face provizii pentru urmatoarea luna", scria el, adaugand ca Guvernul intentioneaza sa inchida restaurantele si cafenelele, iar supermarketurile vor functiona doar 2 zile pe saptamana - potrivit politiei care a primit o plangere pe numele sau la 20 aprilie. Alti membri ai grupului unde a postat acest mesaj i-au raspuns sa nu mai raspandeasca astfel de zvonuri, indica Reuters.

Taximetristul a sters comentariul dupa aproximativ 15 minute, insa procurorul a solicitat ca acesta sa primeasca o pedeapsa exemplara, pentru a-i descuraja si pe alti utilizatori de Facebook din Singapore sa scrie astfel de comentarii.

In Singapore au fost cateva valuri de cumparaturi "de panica" in ultimele 4 luni de lupta cu noul coronavirus, iar autoritatile au impus pedepse dure impotriva celor care incalca regulile de izolare si raspandesc dezinformari.

"Aceasta lupta psihologica impotriva raspandirii fricii si isteriei este la fel de importanta ca si cea pentru a impiedica raspandirea COVID-19", a sustinut procurorul Deborah Lee, in documentul prin care solicita sentinta cu inchisoarea pentru taximetrist.

In consecinta, Kenneth Lai Yong Hui, care s-a reprezentat singur in fata instantei, a primit miercuri o pedeapsa "exemplara" de 4 luni de inchisoare.

In Singapore, raspandirea mesajelor pe care autoritatile le considera false este pedepsita cu o amenda de pana la 10.000 de dolari singaporezi (aproximativ 7.000 de dolari americani), cu inchisoare pentru o perioada care sa nu depaseasca trei ani, sau cu ambele.

Luna trecuta, un barbat care a incalcat un ordin de carantina cu 30 de minute inainte de expirarea sa si a iesit din casa pentru a-si cumpara o lipie a fost amendat cu 1.000 de dolari. Un alt barbat care a incalcat ordinul de a ramane in casa pentru ca s-a dus sa manance supa preferata din coaste de porc a fost condamnat la 6 saptamani de inchisoare.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#barbat inchisoare mesaj Facebook, #barbat inchisoare mesaj pandemie , #stiri externe