Conflict intre premier si presedinte, in Polonia, pe tema summitului UE

Joi, 28 August 2008, ora 21:02
1248 citiri
Conflict intre premier si presedinte, in Polonia, pe tema summitului UE

Summitul european extraordinar dedicat Georgiei anuntat pentru luni la Bruxelles a provocat un nou conflict la varful statului in Polonia, pentru ca si presedintele si premierul vor sa fie prezenti la acesta, transmite AFP.

Cei doi lideri, care sunt adversari politici si au vederi diferite asupra crizei georgiene, au anuntat separat ca merg la Bruxelles. Pentru a incerca sa isi apropie pozitiile, premierul liberal Donald Tusk si presedintele conservator Lech Kaczynski au convenit sa se intalneasca vineri la Varsovia.

Confuzia s-a adancit joi, cand un oficial de la Presedintie a declarat ca presedintele este cel care exprima pozitia tarii la Bruxelles.

"Daca presedintele face parte din delegatia poloneza, evident ca el este care o conduce, prin natura functiei sale", a afirmat Piotr Kownacki, directorul adjunct al cancelariei prezidentiale.

Potrivit Constitutiei poloneze totusi, Guvernul este cel care conduce politica externa a tarii, in timp ce presedintele nu are decat un rol de cooperare cu Guvernul.

Donald Tusk nu a reactionat la declaratia oficialului de Presedintie, dar adjunctul sau Grzegorz Schetyna afirmase miercuri ca prezenta lui Lech Kaczynski nu va "usura situatia" la summit.

In mod traditional, partenerii europeni nu intervin in acest gen de disputa interna. In cazul unei coabitari dificile, sunt invitati atat seful statului cat si seful Guvernului.

Presedintele Lech Kaczynski, ca si omologii sai din tarile baltice, au adoptat o pozitie foarte critica fata de Moscova a conflictului ruso-georgian, aruncand intreaga responsabilitate asupra Georgiei. Cei patru sefi de stat au mers la Tbilisi pentru a-l sprijini pe presedintele georgian Mihail Saakasvili.

Lech Kaczynski a criticat sever si planul de pace al lui Nicolas Sarkozy pentru a iesi din criza, reprosandu-i ca nu mentioneaza necesitatea mentinerii integritatii teritoriale a Georgiei.

Guvernul polonez nu s-a asociat acestor critici la adresa presedintiei franceze a Uniunii Europene. Desi doreste inasprirea pozitiei UE fata de Rusia, Tusk apreciaza ca cel mai important este ca la summit sa fie adoptata o pozitie comuna.

La randul sau, presedintele Kaczynski a mers joi la Tallinn pentru a discuta despre situatia din Georgia cu omologii sai eston si leton, Toomas Hendrik Ilves si Valdis Zatlers.

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună pentru a aproba participarea Armatei la aprobarea participării Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie...
#Lech Kaczynski, #Tusk, #conflict, #summit, #UE, #Georgia , #stiri externe