Ziare.com

Consiliul Europei cere Italiei sa respecte drepturile omului

Vineri, 04 Iulie 2008, ora 16:01

   

Consiliul Europei cere Italiei sa respecte drepturile omului
Consiliul Europei a trimis Guvernului italian un memorandum care contine observatii si recomandari privind respectarea drepturilor omului, in urma unor initiative legislative adoptate de autoritati in ultimele saptamani.

Memorandumul a fost pregatit dupa vizita comisarului pentru drepturile omului de la Consiliul Europei, Thomas Hammarberg, in Italia, in 19 - 20 iunie, informeaza Ansa.

"Sper ca acest memorandum va ajuta autoritatile italiene sa consolideze sfera drepturilor omului in masurile legislative propuse de Guvern in cadrul pachetului de siguranta", a declarat Hammarberg joi.

Detaliile documentului nu au fost facute publice, dar, potrivit unui comunicat, o atentie deosebita este acordata actiunilor necesare pentru a combate xenofobia si rasismul, pentru apararea drepturilor rromilor, imigrantilor si persoanelor care cer azil si pentru apararea drepturilor strainilor obligati sa se intoarca in tara lor de origine in baza legilor antiterorism.

"As vrea ca acest memorandum sa fie baza pe care sa se dezvolte un dialog constructiv cu autoritatile italiene", a afirmat comisarul pentru drepturile omului.

"Sper ca observatiile mele sa aiba o contributie utila la dezbaterea din Italia", a adaugat el.

Rromii sunt invinuiti pentru mare parte din infractiunile comise in orasele italiene si au intrat in vizorul autoritatilor italiene dupa mai multe intamplari de fapt divers mediatizate si exploatate in timpul recentei campanii electorale.

Guvernul italian a ordonat efectuarea unor recensaminte in taberele de rromi din Peninsula, in cadrul carora sunt amprentati toti locuitorii acestora, inclusiv minorii.

Aceasta decizie a generat o polemica ampla. Membrii Parlamentului European au criticat miercuri proiectul italian, care aminteste, potrivit lor, de perioade sumbre din istoria europeana.

Liderii grupurilor parlamentare au decis ca luni sa organizeze o dezbatere in PE privind programul de amprentare a rromilor.

In replica, purtatoarea de cuvant a ministrului italian de interne Roberto Maroni, Isabela Votino, a dat asigurari ca "in Italia nu va fi creata nicio banca de date privind rromii".

"Masurile prevazute in ordonantele adoptate de Consiliul de Ministri in 10 mai nu prevad crearea unor baze de date, ci efectuarea unui recensamant in cele 700 de comunitati de nomazi din Italia, unde sunt prezenti atat membri ai comunitatii rrome din Romania, cat si cetateni italieni si nomazi provenind din tari extracomunitare", a dat asigurari Votino.

Ministrul italian de interne Roberto Maroni a declarat ca proiectul de amprentare a rromilor are la baza o directiva europeana din aprilie 2008.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2391 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

America ia amprente la toata lumea

oare nu sunt respectate drepturile? la fel cu astia

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor