Consiliul Europei: Minoritatile sunt discriminate in continuare in Serbia

Marti, 29 Aprilie 2008, ora 14:19
1135 citiri
Consiliul Europei: Minoritatile sunt discriminate in continuare in Serbia

Serbia a luat masuri pentru a imbunatati situatia romilor, dar aceasta minoritate este discriminata in continuare, se arata intr-un raport al Consiliului Europei publicat marti, care subliniaza persistenta actelor rasiste si antisemite, relateaza AFP.

"In Serbia exista un climat de ostilitate fata de minoritatile nationale sau etnice, printre care romi si grupuri religioase, care este vehiculat de o parte din mass-media si de unii oameni politici", afirma ECRI, agentia Consiliului Europei pentru combaterea rasismului si intolerantei.

Comisia s-a declarat "ingrijorata" de situatia romilor, ashkalilor si egiptenilor deplasati in interiorul tarii, care trebuie sa primeasca documente de identitate si sa aiba acces la locuinte, educatie si locuri de munca.

Raportul noteaza "cu ingrijorare" si ca situatia minoritatii albaneze este dificila in regiunile Presevo, Bujanovaci si Medveda, in sudul tarii, in special in ceea ce priveste accesul la ingrijiri medicale.

Printre progrese, Consiliul constata ca televiziunea publica a creat redactii locale in regiunile locuite de minoritati nationale sau etnice si difuzeaza programe in limbile acestora. Dar aceasta deschidere democratica a permis si dezvoltarea unei prese de senzatie care publica articole negative privind minoritatile, subliniaza ECRI. Si o parte din mass-media serioasa difuzeaza acest tip de idei, potrivit raportului.

Expertii Consiliului Europei au constat ca nu exista niciun organ indepedent insarcinat cu centralizarea plangerilor si cu impunerea de sanctiuni vizand jurnalistii care incalca legislatia in materie de incitare la ura rasiala. Raportul face referire si la agresiuni vizand grupuri religioase si vandalizarea unor lacasuri de cult. Numarul agresiunilor a scazut in ultimii ani, dar acestea au devenit mai violente.

ECRI avertizeaza si in legatura cu antisemitismul, care se manifesta prin vanzarea libera si la scara larga a publicatiilor antisemite, dar si prin profanarea de morminte si desene cu graffiti pe zidurile sinagogilor.

Raportul, adresat autoritatilor sarbe, nu examineaza situatia din Kosovo, "deoarece aceasta regiune nu se afla sub controlul lor".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#minoritati, #discrinimare, #Serbia , #stiri externe