Consiliul Gardienilor din Iran recunoaste ca prezidentialele au fost fraudate

Luni, 22 Iunie 2009, ora 16:04
1156 citiri
Consiliul Gardienilor din Iran recunoaste ca prezidentialele au fost fraudate
foto: AP

Consiliul Gardienilor din Iran, care a verficat cum s-au desfasurat alegerile prezidentiale din 12 iunie, a descoperit mai multe nereguli in peste 50 de districte, unde numarul voturilor a depasit numarul de alegatori potentiali.

In ciuda dovezilor clare ca alegerile au fost fraudate, asa cum a acuzat adeversarul lui Mahmoud Ahmadinejad la alegerile prezidentiale, Mohsen Rezaei, purtatorul de cuvant al Consiliului Gardienilor, Abbas-Ali Kadkhodaei, a anuntat, luni, la postul public de televiziune iranian (IRIB) ca ilegalitatile descoperite nu ar avea o "influenta importanta" asupra rezultatului final.

Totodata, Ali Kadkhodaei a subliniat ca alegerile din 12 iunie confirma realegerea presedintelui Mahmoud Ahmadinejad pentru un nou mandat de patru ani, informeaza Jerusalem Post

"Statisticile furnizate de catre candidati, care pretind ca mai mult de 100% din voturile eligibile exprimate in favoarea lor nu sunt exacte in mai multe orase - intre 80 si 170 - incidentul s-a intamplat in numai 50 de orase", a declarat Kadkhodaei.

"O plangere comuna a candidatilor este ca au existat mai multe buletine de voturi exprimate decat alegatori potentiali in anumite districte. Dar ancheta noastra preliminara arata ca cifra anuntata (170 de districte) nu este corecta si ca aceasta vizeaza 50 de districte", a declarat el.

Iranul numara 366 de districte, care reprezinta subdiviziuni administrative ale celor 30 de provincii cate numara tara.

Consiliul Gardienilor este format din 12 mullahi. Acestia pot suspenda sau anula orice lege aprobata de Parlament - in functie de conformitatea cu sharia. Parlamentarii sunt alesi prin vot popular, dar sunt admisi doar dupa evaluarea lor de catre Gardieni.

La fel si alegerile prezidentiale. Gardienii trec toti candidatii potentiali prin sita sfantului criteriu si doar cei pre-aprobati pot intra in cursa. Dupa incheierea alegerilor, Gardienii pot invalida rezultatul final.

457 de protestatari, arestati in Iran

Autoritatile iraniene au arestat cel putin 457 de persoane in urma demonstratiilor de sambata, de la Teheran, soldate cu 10 morti si sute de raniti.

Protestatarii au fost arestati sambata in timpul ciocnirilor cu fortele de ordine, din piata Azadi, in capitala Iranului, potrivit radioului de stat irania.

Liderul opozitiei iraniene, Hossein Mousavi, continua sa-si cheme sustinatorii in strada, in cadrul lungului sir de proteste provocate de castigarea alegerilor prezidentiale din 12 iunie de catre Mahmoud Ahmadinejad.

Protestele au continuat dupa de Consiliul Gardienilor Constitutiei din Iran a recunoscut ca au existat nereguli in procesul de votare, afirmand ca in 50 de orase numarul voturilor din urne a depasit numarul alegatorilor.

De la inceperea protestelor din capitala Iranului, 17 persoane au fost ucise si alte cateva mii ranite, potrivit presei de stat, in timp ce sute de protestatari au fost arestati, alaturi de lideri ai opozitiei, jurnalisti si analisti politici.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#alegeri prezidentiale Iran, #morti proteste Teheran, #proteste Iran Ahmadinejad , #stiri externe