Constructia a 20 de case, marul discordiei intre Israel si SUA

Duminica, 19 Iulie 2009, ora 23:57
1519 citiri
Constructia a 20 de case, marul discordiei intre Israel si SUA

Proiectul de construire a 20 de locuinte in Ierusalimul de Est a provocat duminica o noua criza in relatiile dintre Israel si Statele Unite cu privire la procesul de colonizare a teritoriilor ocupate.

"Nu acceptam ca israelienii sa nu aiba dreptul sa traiasca si sa locuiasca oriunde in Ierusalimul de Est", parte a orasului anexata din 1981 de Israel, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu. "Astfel de restrictii sunt inadmisibile", a adaugat premierul, citat de AFP.

Potrivit unui oficial guvernamental de la Ierusalim, Netanyahu a facut aceste declaratii dupa ce noul ambasador israelian in Statele Unite, Michael Oren, a fost convocat la Departamentul de Stat pentru a da explicatii despre acest proiect. Administratia presedintelui american Barack Obama cere de mai multe luni incetarea procesului de colonizare, pentru a putea relansa negocierile de pace israeliano-palestiniene.

Aflata duminica in vizita in India, secretarul american de stat Hillary Clinton nu a dorit sa comenteze acest dosar si nici "vreun punct specific din negocierile" israeliano-palestiniene.

"Este imposibil sa facem concesii privind colonizarea israeliana in Cisiordania si Ierusalim. Ea trebuie sa inceteze", a declarat, la randul sau, Saeb Erakat, unul dintre principalii negociatori palestinieni.

"Aici este teren gol de peste 15 ani", constata, la randul sau, un paznic arab care supravegheaza un grup de cladiri cu ferestrele acoperite cu bucati de nailon, in cartierul arab seik Jarrah.

Terenul prevazut pentru 20 de locuinte a fost ocupat in 1968 de Israel, iar apoi cumparat in 1985 de omul de afaceri american Irving Moskowitz, care stange fonduri pentru asociatia nationalista Ateret Cohanim, ce pledeaza pentru colonizarea Ierusalimului.

"Actele la care fac referire autoritatile israeliene sunt false. (...) Aceasta cladire apartine familiei marelui muftiu al Ierusalimului Hadj Amine Al-Husseini", a declarat la randul sau Adnan Al-Husseini, guvernatorul Ierusalimului din partea Autoritatii Palestiniene.

In schimb, primarul capitalei israeliene, Nir Barkat, a autorizat proiectul controversat, cu conditia ca aceasta cladire istorica sa fie prezervata.

Israelul a cucerit in 1967 si apoi a anexat partea estica a orasului Ierusalim, insa comunitatea internationala nu a recunoscut niciodata aceasta actiune. In plus, palestinienii spera ca Ierusalimul de Est sa devina capitala unui eventual stat palestinian, iar Sheih Jarrah este unul dintre cele mai prestigioase cartiere arabe din acest sector.

Aproximativ 190.000 de israelieni locuiesc in cele 12 cartiere de colonisti din Ierusalimul de Est, alaturi de 270.000 de palestinieni.

Soția premierului Netanyahu, ”întinerită” cu 20 de ani într-o fotografie oficială. „Nu e amuzant. Mă sperie” FOTO
Soția premierului Netanyahu, ”întinerită” cu 20 de ani într-o fotografie oficială. „Nu e amuzant. Mă sperie” FOTO
La Ierusalim a avut loc un eveniment cu participarea personalului militar israelian și a familiei prim-ministrului Benjamin Netanyahu. La sfârșitul serii, soția premierului, Sara Netanyahu, a...
Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au dat foc luni unei mese, simbol al cinei tradiţionale de Seder care marchează începutul Paştelui evreiesc, în faţa domiciliului prim-ministrului israelian Benjamin...
#Benjamin Netanyahu, #constructie 20 locuinte, #SUA Israel disputa , #stiri externe