Kremlinul anunta posibilitatea unei interventii in Afganistan. "Ne preocupa o posibila revarsare a problemelor"

Vineri, 09 Iulie 2021, ora 16:09
3159 citiri
Kremlinul anunta posibilitatea unei interventii in Afganistan. "Ne preocupa o posibila revarsare a problemelor"
Serghei Lavrov. FOTO Hepta

Rusia nu va intreprinde nicio actiune in ceea ce priveste conflictul afgan atat timp cat ostilitatile nu se extind peste hotarele Afganistanului in tari terte, astfel ca pentru moment se va limita sa invite partile beligerante la dialog, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agentiile de presa EFE si RIA Novosti.

"Evenimentele din Afganistan ne preocupa exclusiv din punctul de vedere al unei posibile 'revarsari a problemelor' pe teritoriul aliatilor nostri", a declarat Lavrov in timpul unei conferinte de presa comune sustinute cu omologul sau indian, Subrahmanyam Jaishankar.

Seful diplomatiei ruse a subliniat ca atat timp cat ostilitatile se produc pe teritoriul Afganistanului, Moscova "nu intentioneaza sa intreprinda nicio actiune in privinta conflictului afgan, cu exceptia reiterarii apelurilor sale insistente pentru ca procesul politic, pe care toti afganii l-au sustinut in vorbe, sa inceapa cat mai curand posibil", potrivit RIA Novosti.

In plus, Moscova sustine punerea in aplicare a acordurilor dintre Washington si talibani, a spus ministrul rus.

O delegatie a miscarii talibane a sosit joi la Moscova pentru negocieri cu privire la viitorul Afganistanului si pentru a se intalni cu reprezentantul special al presedintelui Federatiei Ruse pentru Afganistan, Zamir Kabulov, noteaza RIA Novosti.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca presedintele Vladimir Putin sprijina desfasurarea unui dialog intre parti intr-o situatie atat de tensionata.

"Sunt necesare contacte pe fondul evolutiei situatiei atat de tensionate din Afganistan, al evolutiei situatiei la granita dintre Afganistan si Tadjikistan", a afirmat Peskov intr-o conferinta de presa vineri, evitand sa raspunda la intrebarea jurnalistilor daca Kremlinul va recunoaste guvernul taliban in cazul preluarii puterii la Kabul.

Shahabuddin Delawar, liderul delegatiei insurgente care se afla in vizita la Moscova, a declarat vineri, in timpul unei conferinte de presa, ca insurgentii controleaza in prezent "85% din teritoriul Afganistanului".

Talibanii controleaza deja in jur de 250 din cele 398 de districte afgane, intr-o ofensiva virulenta care a inceput la 1 mai, cand SUA si NATO au inceput procesul de retragere a trupelor internationale dupa doua decenii de conflict.

In acest sens, Moscova a avertizat asupra unei cresteri a tensiunii la granita dintre Afganistan si Tadjikistan, doua treimi din aceasta frontiera fiind acum sub controlul insurgentilor.

Desi delegatia talibanilor a declarat la Moscova ca inca mai cauta o solutie politica la conflictul afgan, discutiile interafgane de la Doha sunt in impas si nu au putut fi relansate in ultimele sase luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
Paranoia spionajului se amplifică în Rusia. FSB blochează călătoriile oficialilor ruși în țările "neprietene"
Paranoia spionajului se amplifică în Rusia. FSB blochează călătoriile oficialilor ruși în țările "neprietene"
Rusia face tot mai dificilă deplasarea în străinătate pentru unii oficiali, din cauza temerilor că puterile străine ar putea încerca să obţină acces la secrete de stat într-un moment în...
#Serghei Lavrov, #Rusia, #Afghanistan , #stiri externe