Coreea de Nord a lansat trei rachete cu raza scurta de actiune

Sambata, 31 Mai 2008, ora 09:49
771 citiri
Coreea de Nord a lansat trei rachete cu raza scurta de actiune

Coreea de Nord a lansat trei rachete cu raza scurta de actiune in largul coastei sale de vest, in cadrul unui exercitiu militar.

Potrivit unei surse guvernamentale, citate de agrentia de presa sud-coreeana Yonhap, rachetele au fost lansate vineri in Marea Galbena, in largul comitatului Jeungsan, la aproximativ 40 de kilometri vest de Phenian.

Aceste tiruri s-au incadrat intr-un exercitiu care a implicat rachete cu raza de actiune de 46 de kilometri, potrivit Yonhap.

"Tirurile de rachete, ca si cel din 28 martie, se inscriu in exercitiile militare normale, vizand sa testeze performanta rachetelor si sa le amelioreze capacitatile operationale", a explicat oficialul citat de agentie.

Un purtator de cuvant al Ministerului sud-coreean al Apararii a refuzat sa comenteze informatiile.

Coreea de Nord a testat si in 28 martie rachete si a avertizat ca si-ar putea suspenda procesul de denuclearizare daca Statele Unite nu rezolva in scurt timp un litigiu in cadrul dosarului nuclear, care dureaza de mai multe luni.

Vineri, Phenianul a lansat trei sau patru rachete Styx cu raza scurta de actiune, transmite Yonhap.

Casa Alba a criticat aceste tiruri, pe care le-a calificat drept "neconstructive" si i-a cerut Coreei de Nord sa se concentreze pe inchiderea instalatiilor sale nucleare.

"Statele Unite considera ca Phenianul trebuie sa se abtina de la a mai testa noi rachete", a declarat Gordon Johndroe, purtatorul de cuvant al Casei Albe, intr-un email. "Acest tip de activitate nu este constructiv", a adaugat el.

Johndroe a adaugat ca Phenianul trebuie sa se concentreze pe denuclearizare, sa prezinte o declaratie completa si corecta a tuturor programelor sale de armament nuclear si a activitatilor sale de proliferare nucleara si sa incheie, asa cum a convenit, dezmembrarea" instalatiilor sale nucleare.

Tirurile intervin in conditiile in care negocierile in dosarul nuclear intampina dificultati. Ultima reuniune, din 14 martie, de la Geneva, nu a permis inregistrarea niciunui progres.

Discutiile multilaterale, lansate in august 2003 intre cele doua Corei, Statele Unite, China, Japonia si Rusia au dus, in 13 februarie 2007, la un angajament al Phenianului de a renunta la activitatile sale nucleare, in schimbul unui ajutor energetic echivalent cu un milion de tone de petrol.

Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai...
Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Rachete ruseşti au avariat clădiri rezidenţiale şi au rănit şase persoane în al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, miercuri dimineaţă, a declarat guvernatorul Oleh Sînehubov pe...
#Coreea de Nord, #rachete, #teste , #stiri externe