Coreea de Nord a produs 30 de kilograme de plutoniu

Luni, 21 Aprilie 2008, ora 09:43
2332 citiri
Coreea de Nord a produs 30 de kilograme de plutoniu

Potrivit Cotidianul Tokyo Shimbun, Coreea de Nord a produs in total circa 30 de kilograme de plutoniu, cu 20 de kilograme mai putin fata de estimarile americanilor, informeaza Reuters.

Negociatorul-sef nord-coreean, Kim Kye-gwan, l-a informat pe omologul sau american, Christopher Hill, ca tara sa a produs in decembrie circa 18 kilograme de material pentru domeniul nuclear si aproximativ sase kilograme pentru primul si singurul test nuclear subteran, efectuat in 2006.

Statele Unite, care estimeaza ca statul coreean comunist a produs mai mult de 50 de kilograme de plutoniu, a cerut Phenianului sa prezinte o declaratie "completa si exacta" cu privire la activitatile nucleare din trecut si din prezent.

Coreea de Nord a declarat ca a prezentat rapoarte cu privire la activitatile nucleare din trecut, care au fost cerute, insa Statele Unite spun ca Phenianul nu a informat cu privire la niciun transfer de tehnologie nucleara catre alte state, mai ales catre Siria, si nici cu privire la imbogatiera uraniului.

Uraniul imbogatit ar putea asigura Coreei de Nord o alternativa pentru producerea de material pentru arme nucleare, in afara de programul sau bazat pe plutoniu. In a doua parte a negocierilor dintre cele sase state implicate, Statele Unite ar trebui sa p scoata din lista statelor care sponsorizeaza terorismul si din Trading With the Enemy Act.

Presedintele american George W. Bush si omologul sau sud-coreea, Lee Myung-bak, care s-au intalnit la Camp David la sfarsitul saptamanii trecute, au avertizat ca, si dupa ce Coreea de Nord face o declaratie completa, informatiile vor trebui verificate. Unii conservatori americani spera sa se ajunga la un acord inainte ca Bush sa se retraga din functie, la inceputul anului 2009.

Ucraina, în discuții cu SUA pentru producția în comun de sisteme antirachetă Patriot
Ucraina, în discuții cu SUA pentru producția în comun de sisteme antirachetă Patriot
Kievul face presiuni asupra Washingtonului pentru producerea în comun a sistemelor de apărare aeriană Patriot pentru a ajuta Ucraina să țină piept Rusiei, a declarat ambasadorul ucrainean în...
Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Echipa americană Columbus Crew, cu românul Alexandru Măţan introdus pe final, a învins formaţia mexicană Monterrey cu scorul de 2-1, miercuri, pe teren propriu, în prima manşă a...
#SUA, #Coreea, #productie, #plutoniu , #stiri externe