Cratere de bombe in apropiere de un oleoduct BP din Georgia

Vineri, 29 August 2008, ora 20:31
1735 citiri
Cratere de bombe in apropiere de un oleoduct BP din Georgia

Mai multe cratere de bombe, aflate la o distanta de 15 metri de o conducta pe care compania petroliera britanica BP urma sa o redeschida, par sa confirme afirmatiile Georgiei, potrivit carora Rusia a vizat oleoductul, relateaza Reuters.

Mai multi localnici le-au aratat vineri corespondentilor Reuters cratere adanci de-a lungul conductei careface legatura intre capitala azera Baku si portul georgian la Marea Neagra Supsa.

In 12 august, Georgia a acuzat Rusia ca a bombardat conducta, fara a provoca, insa, pagube majore. Moscova a negat aceste acuzatii.

"Au inceput sa lanseze bombepe 11 (august - n.red.), la ora sapte seara", a declarat Adam Zaridze, un pastor in varsta de 26 de ani.

"Intr-o singura zi au aruncat 42 de bombe", a adaugat el. "Erau niste avioane negre (...) Vitele au inceput sa fuga. Unele vaci au fost ucise", potrivit martorului. O femeie a facut infarct si a decedat din cauza fricii, a afirmat el.

In apropiere de un semn care marcheaza trecerea conductei subterane, la 25 de kilometri de granita cu Azerbaidjanul, erau vizibile trei cratere, la 15 metri distanta de oleoduct, cel mai mare avand aproximativ trei metri adancime si opt diametru.

Reporterul a observat mai multe cratere, dispuse in linie, perpendicular pe traseul conductei, pe o distanta de peste un kilometru.

Conductele care traverseaza Georgia transporta petrol si gaz dinspre Marea Caspica spre Occident si sunt importante din punct de vedere strategic pentru ca ocolesc Rusia si contribuie la reducerea dependentei Europei de hidrocarburile ruse.

Aproximativ un sfert din necesarul de gaz al Uniunii Europene este acoperit din livrarile ruse.

Purtatorul de cuvant al BP, Matt Taylor, a declarat ca grupul britanic stia de bombardamentele din apropiere de conducta, dar nu a vrut sa comenteze.

Cand a izbucnit conflictul din Georgia, BP era in curs de a redeschide conducta, care transporta 150.000 de barili pe zi inainte de a fi inchisa in 2006, pentru lucrari de intretinere. Oleoductul urma sa functioneze la capacitate redusa, de 90.000 de barili pe zi, pentru a "oferi flexibilitate" si pentru a inlocuiprincipala conducta care traverseaza Georgia, de la Baku, prin Tbilisi, pana la Ceyhan, in Turcia (BTC).

BTC transporta in mod normal intre 700.000 si 800.000 de barili pe zi, dar a fost inchisa timp de doua saptamani, din cauza unei explozii in Turcia.

Taylor a declarat ca nu poate spune cand va fi deschis oleoductul Baku-Supsa. "Vrem sa il dam in folosinta cat mai repede posibil, dar este foarte greu de stabilit acum un program", a explicat el. "Operatiunea a fost suspendata pana putem evalua impactul acestui conflict asupra integritatii conductei", a adaugat el.

Potrivit purtatorului de cuvant, BP urmareste indeaproape evolutia crizei dintre Rusia si Georgia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Haos în parlamentul Georgiei. Un proiect de lege privind "agenții străini" a iscat o încăierare violentă VIDEO
Haos în parlamentul Georgiei. Un proiect de lege privind "agenții străini" a iscat o încăierare violentă VIDEO
Bătaie în parlamentul georgian, luni, 15 aprilie, în timp ce deputaţii partidului de guvernământ erau pregătiţi să avanseze un controversat proiect de lege privind "agenţii străini"....
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#cratere, #bombe, #oleoduct, #Georgia , #stiri externe