Criza din Republica Moldova, un test pentru UE

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 18:53
2102 citiri
Criza din Republica Moldova, un test pentru UE

Criza post-alegeri din Republica Moldova reprezinta un nou test pentru capacitatea Uniunii Europene de a promova stabilitatea si prosperitatea intr-un grup de foste republici sovietice aflate intre granita estica a UEsi Rusia.

Tensiunile din unele dintre state, precum Georgia si Ucraina, au fost provocate in mare parte de relatiile problematice cu fostii 'stapani' de la Moscova, comenteaza publicatia britanica Financial Times.

Insa tulburarile politice din Moldova constituie o altfel de provocare pentru UE, este de parere ziarul mentionat. Cu toate ca Rusia exercita o influenta considerabila asupra tarii, problemele din acest context implica un alt stat, Romania, care este membru nu numai al UE, ci si al NATO.

Drept consecinta, strategii politici ai UE trebuie sa paseasca pe calea delicata dintre dorinta lor de a ajuta Moldova, care nu face parte din sistemul de aliante european si transatlantic, insa se afla intr-o zona ingrijorator de instabila din Europa de Est, si necesitatea de a-si manifesta sprijinul pentru Romania - partenera si aliata cu drepturi depline, releva ziarul britanic.

Angajamentul UE fata de solidaritatea colectiva intre statele membre explica de ce UE s-a simtit obligata sa emita o declaratie in care face apel la R.Moldova, care a expulzat ambasadorul roman de la Chisinau si a impus un regim de vize pentru vizitatorii romani, sa reia relatiile normale cu Bucurestiul, noteaza FT.

Acelasi principiu a functionat si atunci cand UE s-a aliniat la pozitia guvernului greco-cipriot si nu a Turciei, sau la pozitia Sloveniei in disputa sa legata de frontiera maritima cu Croatia. Chiar daca alte tari membre in UE ar putea fi critice in particular fata de politici greco-cipriote sau slovene, ele recunosc ca trebuie sustinuta public pozitia tarilor membre.

Mesaj subtil si echilibrat

Acest lucru a fost ilustrat de declaratia UE de saptamana trecuta in care ministrii de externe din Franta, Republica Ceha si Suedia - reprezentand presedintii semestriale trecute, prezente si viitoare - au avertizat R.Moldova ca relatiile mai apropiate cu UE, desi sunt de dorit, trebuie sa fie 'in concordanta cu valorile si principiile europene'. Astfel, ministrii au trimis un mesaj subtil echilibrat, afirmand ca inteleg 'complexitatea relatiilor moldoveano-romane', mai noteaza FT.

UE actioneaza cu precautie in ceea ce priveste criza din R.Moldova, partial deoarece acorda importanta unei noi initiative politice, cunoscuta sub denumirea de 'Parteneriatul Estic', ce acopera o zona ce include R.Moldova si va fi lansata in mod oficial la un summit de la Praga, luna viitoare.

Premierul Cehiei, la Chisinau

Republica Ceha a declarat miercuri ca premierul ceh Mirek Topolanek a discutat despre criza cu presedintele moldovean Vladimir Voronin si ca se va deplasa la Chisinau, saptamana viitoare. Insa autoritatea lui Topolanek ca voce a politicii externe a UE a fost slabita de caderea guvernului sau, luna trecuta, si de iminenta sa parasire a postului de premier, ce va avea loc la 9 mai, subliniaza FT.

Summitul de la Praga va avea loc cu doua zile inaintea acestei date si va reuni lideri din tarile UE si din cele sase state 'acoperite' de Parteneriatul Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R.Moldova si Ucraina. Planul prevede construirea treptata a unei zonei de comert liber intre UE si cele sase tari, relaxarea cerintelor pentru vize in cazul cetatenilor celor sase tari care doresc sa calatoreasca in UE si alocarea unei sume de 600 milioane de euro pentru ajutorarea celor sase tari, intre momentul de fata si anul 2013.

Nu exista, insa, nicio promisiune explicita sau implicita pentru aderarea acestor tari la UE, iar insusi presedintele Voronin a calificat recent suma alocata ajutorarii celor sase tari ca fiind pur 'cliseu', incheie FT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Referendumul privind aderarea Republica Moldova la Uniunea Europeană (UE) se vor desfășura în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pe data de 20 octombrie 2024. Curtea Constituțională a...
Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că situația în stânga Nistrului este una complicată, mai ales de la invazia rusă, în condițiile în care teritoriul se află în...
#Republica Moldova, #reactie UE, #premierul Cehiei , #stiri externe