Criza economica, discutata in nu mai putin de trei summit-uri UE

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 19:57
1386 citiri
Criza economica, discutata in nu mai putin de trei summit-uri UE

Uniunea Europeana a anuntat miercuri planuri pentru nu mai putin de trei summit-uri economice pentru a atenua divergentele dintre statele membre, care ameninta sa ingreuneze eforturile de a combate recesiunea.

Franta si alte state membre au pus sub semnul intrebarii capacitatea Cehiei, actuala presedintie a UE, de a gestiona reactia tarilor membre la cea mai grava criza economica din istoria Uniunii, informeaza NewsIn, citand Reuters.

Premierul ceh Mirek Topolanek a promis sa puna capat unei dezbateri publice despre protectionism cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, care a accentuat lipsa de unitate a Uniunii, dar a spus ca dezacordurile sunt inevitabile.

"Trebuie sa intelegem ca statele membre au abordari diferite in ceea ce priveste rezolvarea acestei probleme", a declarat Topolanek intr-o conferinta de presa de la Bruxelles, dupa ce a discutat cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Obiectivul meu este sa avem o dezbatere politica la cel mai inalt nivel pentru a consolida cooperarea Uniunii pentru a contracara criza".

Pe langa summit-ul economic din 19-20 martie de la Bruxelles, Topolanek a convocat unul extraordinar in 1 martie, pentru a discuta despre eforturile pentru stabilizarea sectorului financiar, si inca unul in mai consacrat locurilor de munca.

Uniunea vrea sa prezinte un front unit la summit-ul G20 din aprilie de la Londra, dar exista diviziuni intre membrele mai bogate, care isi permit sa mobilizeze resurse financiare pentru a combate criza, si cele estice mai sarace, care nu isi permit acest lucru.

Premierul francez Francois Fillon merge la Bruxelles joi pentru a apara ajutoarele pentru sectorul comun, in schimbul carora Renault si PSA Peugeot-Citroen promit sa nu disponibilizeze muncitori francezi. Comisia are unele obiectii la planul francez.

Liderii europeni au convenit in decembrie sa evite masuri unilaterale de stimulare a economiei care ar putea avea consecinte negative pentru alte state membre, dar agravarea recesiunii a determinat presiuni domestice pentru masuri de protectie a locurilor de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
Israelul cere UE să declare Gardienii Revoluției drept ”organizație teroristă” după sechestrarea unei nave în Golf
Israelul cere UE să declare Gardienii Revoluției drept ”organizație teroristă” după sechestrarea unei nave în Golf
Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a cerut Uniunii Europene să înscrie pe lista sa cu "organizaţii teroriste" Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, care a sechestrat...
#trei summituri, #Uniunea Europeana, #criza economica , #stiri externe
Comentarii