Criza economica sporeste atitudinile nationaliste impotriva imigrantilor

Duminica, 08 Februarie 2009, ora 16:27
1589 citiri
Criza economica sporeste atitudinile nationaliste impotriva imigrantilor

Mana de lucru straina ieftina reprezinta din ce in ce mai mult o tinta pentru nationalismul economic alimentat de recesiune, care ar putea favoriza partidele populiste din toata lumea, avertizeaza experti si sindicalisti.

Luna trecuta, sute de salariati ai rafinariei Total Lindsey, din estul Marii Britanii, au protestat pe un santier al companiei fata de angajarea unor italieni si portughezi, noteaza NewsIn.

Ulterior, angajati ai circa 20 de alte instalatii energetice au incetat lucrul in semn de solidaritate cu cei de la Lindsey.

Un acord care le garanta locuri de munca britanicilor a pus capat grevelor, dar acest protest, pe cat de spontan, pe atat de contagios, a starnit temeri ca asemenea reactii vor fi exploatate.

"Suntem profund ingrijorati cand vedem alte organizatii agatandu-se de un conflict pentru a-si atinge propriile obiective", spune Derek Simpson, membrul al sindicatului Unite, referindu-se la Partidul National Britanic (BNP, de extrema-dreapta).

Ministrul britanic al comertului, Peter Mandelson, le-a cerut politicienilor si sindicatelor sa evite o "politica xenofoba".

Istoricul francez Patrick Weil este de parere ca "acelasi tip de reactie" ar putea avea loc si in Franta "in lunile urmatoare", "cand este vorba despre a apela la serviciile unor companii europene care au angajati straini", lucru permis de legislatia UE privind libera circulatie a muncitorilor.

In opinia sociologului german Klaus Dorre, profesor la universitatea din Iena, "pericolul este acela ca formatiunile extremiste sa reuseasca sa exploateze frustrarile unei parti din populatie, deja sensibila la tentatiile populiste".

"In cazul in care criza va dura, daca somajul va creste mult si pentru o mai lunga perioada de timp si daca se instaleaza un mediu precar, atunci va exista un deficit de credibilitate al partidelor politice traditionale si ramane de vazut daca aceasta frustrare va fi folosita de extrema-stanga sau de extrema-dreapta", a explicat Dorre.

In Asia, Malaysia a interzis concedierea strainilor din uzine, magazine si restaurante.

In Statele Unite, Coalitia pentru Viitorul Muncitorilor Americani (CFAW) a lansat o campanie impotriva acordarii de vize H-1B, pentru muncitori calificati, unui numar de un milion si jumatate de imigranti.

"Anul trecut, 2,5 milioane de americani si-au pierdut locurile de munca. Totusi, Guvernul permite venirea a un milion si jumatate de muncitori straini. Locul tau de munca ar putea fi urmatorul", este mesajul organizatiei.

"Pericolul este acela ca cei afectati, in special muncitorii si muncitorii specializati, sa se lase condusi de resentimente si prejudecati fata de imigranti", subliniaza sociologul german Klaus Dorre.

In Franta, formatiunea de extrema-dreapta Frontul National, al carei lider se clasase pe locul al doilea la alegerile prezidentiale din 2002, nu pare sa fi beneficiat de reaparitia unui nationalism economic.

"Poate ca exista tentative din partea extremei-dreapta, dar nu se observa. S-ar putea insa sa se intample" in viitor, considera Francine Blanche, de la sindicatul francez CGT.

"Nu imigrantul provoaca aceasta criza", crede ea. "Ei nu fura munca nimanui. Ocupa locuri de munca atat de prost platite si de nesigure, incat nu exista oricum o concurenta cu ceilalti salariati. Nimeni nu-si doreste astfel de locuri de munca", a adaugat Blanche.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#imigranti ilegali, #atitudini nationaliste, #criza economica globala , #stiri externe