Criza financiara aduce Marea Britanie si Islanda in pragul unui conflict diplomatic

Vineri, 10 Octombrie 2008, ora 18:03
2339 citiri
Criza financiara aduce Marea Britanie si Islanda in pragul unui conflict diplomatic
Foto: Alistair Darling

Londra a trimis vineri o delegatie in Islanda pentru a gasi o solutie la criza bancara dintre cele doua tari, care ameninta sa se transforme intr-una diplomatica, dupa amenintarile lui Gordon Brown de a ingheta activele societatilor islandeze din Marea Britanie.

Ministerul britanic de Finante a anuntat vineri ca a trimis la Reykjavik o delegatie formata din oficiali si experti ai ministerului, ai Autoritatii de reglementare a sectorului financiar (FSA) si bancii centrale. Delegatia are obiectivul de a incerca sa gaseasca o solutie "in cursul weekendului", transmite AFP.

Incepand de marti, clientii britanici ai bancii Icesave, una dintre filialele britanice ale Landsbanki, care a fost nationalizata, nu mai au acces la banii lor. Potrivit presei britanice, mai mult de 300.000 de britanici au conturi la Icesave, valorand in total 5,1 miliarde de euro.

Obiectivul delegatiei este de a ajunge la o solutie care sa protejeze depunatorii britanici, sa se asigure ca toti creditorii britanici sunt in masura sa isi revendice banii cat mai curand printr-o "procedura adecvata".

Din 7 octombrie, legislatia britanica asigura o garantie maxima de 50.000 de lire sterline (64.432 euro) de client. In cazul falimentului Icesave, indemnizatia ar fi suportata din fondurile de garantie islandeze pana la suma de 20.887 euro (16.208 lire), restul fiind completat din fondul britanic.

"Ma credeti sau nu, Guvernul islandez m-a anuntat ca nu are nicio intentie sa-si onoreze obligatiile", a declarat miercuri ministrul de finante britanic, Alistair Darling.

Premierul islandez Geir Haarde a pledat joi seara pentru dialog "prin intermediul canalelor oficiale si nu prin presa", nedorind sa comenteze criticile lui Brown. El i-a reprosat lui Darling folosirea legislatiei antiteroriste pentru a ingheta activele Landsbanki, calificand acest gest drept "deosebit de neprietenesc".

Legislatia antiterorista din 2000 permite Guvernului sa blocheze active "in caz de amenintare pentru stabilitatea financiara a tarii".

Pe langa economiile particularilor, bancile islandeze sunt depozitarele a sute de milioane de lire ale comunitatilor locale (cel putin 800 milioane de lire), organizatiilor de binefacere (cel putin 120 de milioane de lire) sau ale fortelor de politie (cel putin 95,72 milioane de lire), atrase de dobanzile mari.

Islanda se confrunta cu o criza financiara fara precedent, care ameninta cu falimentul sistemul sau bancar si amplifica riscurile asupra economiei sale in ansamblu. Reykjavikul a cerut ajutorul statelor straine pentru a creste rezervele de lichiditati si a facut o nationalizare partiala a principalelor sale banci private.

Mai multe sute de persoane manifestau la Reykjavik vineri la pranz, in fata Bancii Centrale, pentru a cere demisia guvernatorului acestei institutii, considerat responsabil pentru prabusirea sistemului bancar islandez.

Manifestantii, reuniti in fata statuii lui Ingolfur Arnarson, care a descoperit Islanda, au cantat Internationala in islandeza si cantece traditionale pescaresti.

Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Oficialii britanici din domeniul apărării discută despre dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă „Iron Dome”, a declarat șeful forțelor armate. Amiralul Sir Tony Radakin, șeful...
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway. Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva...
#Marea Britanie, #Islanda, #conflict, #diplomatic, #criza, #financiara , #stiri externe