Dezvaluirile unui studiu recent despre Groenlanda. Cum arata taramul gheturilor in urma cu un milion de ani

Miercuri, 17 Martie 2021, ora 01:20
3975 citiri
Dezvaluirile unui studiu recent despre Groenlanda. Cum arata taramul gheturilor in urma cu un milion de ani
Groenlanda arata cu totul altfel in urma cu un milion de ani. FOTO Pixabay

Groenlanda - "Pamantul verde" in limba daneza - nu detine vegetatie in prezent, cu exceptia numelui sau, dar un nou studiu arata ca uriasa insula arctica era privata in trecut de gheturi, in urma cu aproximativ 1 milion de ani, informeaza AFP.

Aceasta concluzie a putut sa fie formulata gratie descoperirii fosilelor unor plante in mai multe prelevari glaciare, uitate timp de decenii si regasite apoi din intamplare intr-un congelator din Copenhaga, a explicat marti Dorthe Dahl-Jensen, coautoare a acestui studiu, publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), editata de Academia de stiinte americana.

"In esantioanele glaciare, am putut sa identificam muschi, crengi si frunze intregi, perfect conservate, o vegetatie pe care o gasim in regiunile de coasta aflate la sud de Groenlanda, dar si in tundra si padurea boreala", a declarat aceeasi cercetatoare, profesoara de climatologie la Universitatea din Copenhaga.

Acele esantioane glaciare au fost prelevate in 1966 la Camp Century, o baza secreta americana construita sub pretextul cercetarilor stiintifice despre clima, unde 600 de focoase nucleare au fost depozitate in timpul Razboiului Rece, fiind apoi retrase.

Prelevate de la o adancime de peste un kilometru in banchiza, mostrele au fost arhivate apoi la Copenhaga in anul 1994, fara nicio documentatie.

"Atunci cand am schimbat un congelator, le-am descoperit. Nimeni nu s-a interesat de ele timp de 22 de ani", a relatat profesoara Dahl-Jensen.

Conservate la temperatura de -13 grade Celsius, sedimentele sunt vizibile cu ochiul liber. Desi fosilele nu au putut fi datate cu exactitate, studierea lor cu ajutorul unor izotopi permite o evaluare mai precisa.

"Dupa ce am masurat izotopii apei din gheata, putem sa stabilim ca acea calota glaciara a ramas intacta si a acoperit Groenlanda timp de aproximativ 1 milion de ani", dar si ca insula a fost privata de gheturi inainte de acel moment, a explicat aceeasi profesoara de climatologie.

Studiul publicat in PNAS a ajuns la concluzia ca imensa calota glaciara groenlandeza "s-a topit si s-a reformat cel putin o data in ultimii 1,1 milioane de ani".

Acoperita in prezent intr-un procent de 85% cu gheata, Groenlanda, cea mai mare insula de pe Terra - are o suprafata de 2 milioane de kilometri patrati, de aproape patru ori mai mare decat cea a Frantei - se afla pe linia frontului de topire a gheturilor arctice, o regiune care se incalzeste de 2-4 ori mai repede decat restul planetei, potrivit oamenilor de stiinta.

Ei se declara ingrijorati mai ales de posibila aparitie a unui "punct fara intoarcere", provocat de actuala incalzire a climei, dincolo de care topirea calotelor arctice si antarctice ar fi iremediabila, chiar daca acest proces ar putea sa dureze mai multe mii de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#groenlanda, #studiu, #ghetari, #topire, #Danemarca , #stiri externe