Cum s-a furat la votul din Republica Moldova?

Autor: Ana Ilie
Joi, 09 Aprilie 2009, ora 11:56
2807 citiri
Cum s-a furat la votul din Republica Moldova?

Opozitia moldoveana, constituita din partidele PL, PLDM si AMN, a anuntat ca a depus deja un dosar la Comisia Electorala Centrala si va "prezenta probele necesare, pentru ca organismele internationale sa nu recunoasca aceste alegeri si sa fie anuntate alegeri anticipate".

Pana la prezentarea dovezilor concrete, circula tot felul de informatii si declaratii privind felul in care comunistii au "furat" alegerile. Potrivit unora, pe listele de votanti s-ar regasi nici mai mult nici mai putin de 180.000 de morti.

Moldoveni aflati in strainatate la 5 aprilie au aflat cu stupoare de la rudele care au mers la vot ca trecusera pe la urne si se semnasera pe listele de vot.

Studentii basarabeni care invata in Iasi au reclamat ca "din 5.000 de voturi contabilizate de noi, autoritatile moldovene au raportat doar 1.400".

O alta "formula" ar implica moldovenii plecati peste hotare. Inainte de alegerile de la 5 aprilie, reprezentanti ai partidului communist treceau pin scoli si faceau lista parintilor plecati peste hotare - acestia au aparut apoi pe listele electorale ca si cum si-ar fi exprimat votul in Moldova, pentru comunisti.

Bineinteles, s-a furat si la votul imigrantilor moldoveni din strainatate- sustin adeptii variatnei "fraudei electorale".

O alta categorie de cetateni vizati de puterea de la Chisinau au fost cei din comunitatea roma, aproximativ 100.000 de persoane cu drept de vot. Opozitia a remarcat faptul ca aceastia au fost practic neinformati despre programele electorale ale partidelor politice.

Partidele politice nu vin sa faca agitatie politica in satele populate preponderent de romi, de aceea acestia nici nu au favoriti in politica.

Acest lucru a permis o influenta mare asupra optiunilor de vot din partea liderilor de opinie din comunitati, care, la randul lor, au fost "influentati" cu diverse cadouri de catre putere.

In fine, criticile opozitiei sunt sustinute si de observatorii internationali, care au declarat ca exista o discrepanta intre numararea voturilor "la prima mana" si rezultatele trambitate de comunisti.

"Cand am terminat numararea voturilor pe la ora 1 dimineata, pe 6 aprilie, parea ca comunistii vor avea 35%, iar partidele de opozitie impreuna - 40-45 la suta", a declarat pentru BBC baronesa Emma Nicholson, parlamentar european, care a facut parte din echipa de observatori din cadrul OSCE.

Opozitia are la dispozitie patru zile, incepand cu data de 9 aprilie, pentru a renumara voturile de la alegerile din 5 aprilie si a semnala concret neregulile, anunta presa moldoveana.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#proteste alegeri Moldova, #frauda alegeri Moldova , #stiri externe