Cum se vede Romania post-comunista din SUA: Timpul este perceput intr-un cu totul alt mod (Galerie foto)

Sambata, 18 Ianuarie 2014, ora 15:28
11162 citiri
Cum se vede Romania post-comunista din SUA: Timpul este perceput intr-un cu totul alt mod (Galerie foto)

"Cand ucizi un monstru, trebuie sa aduni si oasele, iar asta poate lua ceva timp" - isi incepe o publicatie straina articolul in care trece in revista viata in Romania post-comunista, oglindita intr-o expozitie ajunsa si in SUA.

Fotograful Tamas Dezso imortalizeaza de ani buni "dezintegrarea infrastructurii comuniste" in Romania si incercarile acesteia de a se adapta, relateaza Wired.

"Cladiri simbolice si foste fabrici dispar, iar satele sunt parasite cu o viteza incredibila", explica fotograful realitatea din Romania. Inainte ca din acestea sa nu mai ramana nimic, jurnalistul le-a imortalizat: "Tinta mea cu aceste fotografii este sa redau o lume care poate disparea imperceptibil si foarte rapid".

Instantaneele redau izolarea, dezamagirea, pe de o parte, dar si rabdarea si speranta.

Desi a intrat in UE in 2007, castigandu-si un loc in lumea moderna, Romania ramane o tara cu multi someri, mai ales prin satele uitate de lume, care nu vor vedea beneficii imediate de pe urma schimbarii, scrie Wired.

Exista romani care duc mai departe traditii arhaice, oameni care inca sunt fermieri si ciobani, dar si altii ce supravietuiesc din vanzarea de fier, caramizi si alte materiale reutilizabile, pe care le iau din cladirile ridicate in vremea comunismului, mai mentioneaza sursa.

Jurnalistul se arata profund miscat de realitatea din Romania, dar si de peisajul acesteia. Dorinta sa a fost nu sa realizeze un documentar in imagini al Romaniei, ci sa se foloseasca de arta fotografiei pentru a transmite subtil sentimente si impresii.

Indragostit de Romania. A vizitat-o de 30 de ori

Abordarea jurnalistica a fost parasita complet, dupa numeroase vizite in Romania, pe parcursul mai multor ani, in 2009. Fotograful originar din Ungaria a vizitat Romania de 30 de ori, a stat cu localnicii, realizand ca multe dintre lucrurile pe care le vedea dispareau chiar in fata ochilor sai. Pe acestea le-a fotografiat intai.

Un exemplu este satul Geamana, deja abandonat in intregime.

Din punctul sau de vedere, evolutia unor tari ca Romania nu este inteleasa de occidentali. Totul se intampla intr-un alt ritm. Nu sunt intelese nici pierderile pe care tari ca Romania le sufera; e vorba de o cultura si traditie care au dainuit multa vreme. Acum, insa, risca sa dispara cat ai clipi.

"Timpul (...) este perceput intr-un cu totul alt mod", explica el. "Se reflecta in conversatii lungi, seara, in obiecte de imbracaminte facute de mana in luni intregi si in obiecte pastrate si folosite timp de secole", incheie jurnalistul.

#fotografii Romania Tamas Dezso, #Romania vazuta SUA, #Romania dupa Revolutie, #Romania post comunista, #poze Romania Tamas Dezso , #stiri externe