Curtea de Apel Chisinau a interzis accesul opozitiei la listele electorale

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 18:56
1501 citiri
Curtea de Apel Chisinau a interzis accesul opozitiei la listele electorale

Curtea de Apel Chisinau a dat castig de cauza Partidului Comunistilor, care a atacat hotararea CEC prin care principalelor partide de opozitie PL, PLDM si AMN, precum si altor cinci concurenti electorali li s-a permis verificarea listelor de alegatori pentru depistarea eventualelor fraude.

Decizia Curtii de Apel nu are titlu executoriu si poate fi atacata in decurs de 15 zile.

Reprezentantii opozitiei au anuntat deja ca vor face recurs, dar ca pina la pronuntarea unei decizii definitive procesul verificarii listelor electorale va continua.

Cu toate acestea, procesul scanarii listelor electorale a inceput sa fie intrerupt de marti dimineata. Listele electorale sunt retrimise la consiliile electorale si in sectiile de vot pentru renumararea integrala a buletinelor de vot in ziua de 15 aprilie, conform unei decizii CEC.

Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianta Moldova Noastra au declarat marti ca nu vor participa la actiunea de renumarare a voturilor de la 15 aprilie, care nu prezinta interes, din punctul lor de vedere.

Cele trei partide vor desfasura in continuare activitatea de verificare a listelor electorale, a corectitudinii lor si a modului cum s-a votat, urmand ca rezultatele acestei investigatii de mare amploare sa fie prezentate Curtii Constitutionale, opiniei publice si organismelor internationale.

Comisia Electorala Centrala (CEC) acordase deja opozitiei acces la listele electorale, dar Partidul Comunistilor a contestat, sambata, in justitie aceasta decizie, iar judecarea apelului era asteptata luni, dar a fost amanata pentru marti.

Reprezentantii opozitiei incepusera in urma cu cateva zile sa verifice listele de alegatori si sa le confrunte cu numarul de voturi, avand scopul sa descopere presupusele voturi false in favoarea Partidului Comunistilor. Opozitia spune insa ca are acces limitat la listele de alegatori in mai multe raioane.

Acuzatiilor opozitiei de fraudare a listelor electorale li s-au alaturat sambata trei dintre cei noua membri ai CEC, confirmand ca pe lista alegatorilor au figurat persoane decedate sau fictive. Cei trei spun ca "listele electorale au fost intocmite de administratiile publice locale cu grave incalcari a legislatiei electorale.

O mare vina referitor la incorectitudinea intocmirii listelor electorale ii revine Comisiei Electorale Centrale, care a inmanat la inceputul perioadei electorale secretarilor consiliilor raionale CD-uri in care erau incluse date personale ale cetatenilor Republicii Moldova primite de la Ministerul Tehnologiilor Informationale, in baza carora au si fost intocmite listele electorale".

Ulterior, sustin cei trei membri ai CEC, s-a dovedit ca aceste CD-uri "contineau date eronate cum ar fi: in listele electorale au fost incluse persoane decedate cu 15-20 ani in urma; in listele electorale au fost incluse persoane care in realitate nu au locuit si nu locuiesc la adresele indicate in aceste liste.

Contestatiile parvenite la adresa Comisiei Electorale Centrale au confirmat asemenea fraude si anume ca proprietarii imobilelor au sesizat Comisia Electorala Centrala ca venind la votare au vazut ca in listele electorale au fost incluse persoane indicandu-se adresa imobilelor care le apartin cu drept de proprietate, carora nu le-au dat acordul de perfectare a vizelor de domiciliu si resedinta".

Potrivit CEC, comunistii au obtinut aproape 50% din voturi, ceea ce inseamna 60 de mandate in Parlament, cu unul mai putine decat erau necesare pentru desemnarea unui nou sef al statului. Secretarul CEC a declarat luni la Europa Libera ca Partidul Comunistilor a cerut renumararea voturilor pentru ca ii lipseau doar 240 de voturi pana la obtinerea a 61 de mandate, adica majoritatea cu care pot impune alegerea sefului statului pe care il doresc.

Partidele de opozitie care au intrat in Parlament au respins propunerea de renumarare a voturilor drept un gest fara sens, menit sa distraga atentia de la fraudele masive comise la intocmirea listelor electorale.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Chisinau opozitie liste, #acces opozitie, #liste electorale Chisinau , #stiri externe