De ce s-a impuscat Israelul in picior?

Duminica, 06 Iunie 2010, ora 00:30
9691 citiri
De ce s-a impuscat Israelul in picior?

De sapte zile, imaginea Israelului sufera o degradare rapida in ochii opiniei publice europene. Daca americanii privesc interventia israeliana prin prisma luptei aliatului lor traditional cu inamicii care ii vizeaza integritatea statala, europenii au inceput sa simta compasiune pentru soarta palestinienilor.

Incidentul in care au fost ucisi noua activisti pro-palestinieni aflati la bordul vasului Mavi Marmara, in fruntea unei flotile ce transporta ajutoare umanitare pentru Gaza, este interpretabil din multe puncte de vedere.

Spre exemplu, se poate dezbate ce s-ar fi intamplat daca europenii ar fi fost impuscati mortal de orice alta armata din Orientul Mijlociu. Reactia liderilor lumii ar fi fost la fel de "sedata"?

Se poate discuta despre legalitatea unei interventii tip comando a armatei israeliene pe un vas aflat in apele internationale, despre uzul excesiv de forta - un activist turco-american fiind impuscat, spre exemplu, de patru ori in frunte si o data in piept.

Se poate discuta si despre "armele" cu care Israelul sustine ca erau "inarmati pana-n dinti" activistii - cutite, tevi de metal, scanduri. La fel, este discutabil de ce israelienii s-au pus singuri in situatia de a pierde controlul, fiind nevoiti sa deschida focul, cu rezultate sangeroase.

Pana la urma, nu s-a dovedit ce anume aflat pe cele sase vase constituia un pericol la securitatea Israelului, in asa fel incat sa justifice ceea ce autoritatile israeliene sustin ca a fost facut in numele "auto-apararii".

Nu ar fi singurele puncte de discutie asupra unui incident unde cu siguranta s-a gresit din ambele parti.

Ce este cert, insa, este ca flotila pro-palestiniana si-a atins scopul - desi nu pe cel declarat, anume de a sparge blocada israeliana si de a livra ajutoare palestinienilor.

Succesul flotilei se bazeaza pe un principiu destul de bine cunoscut in mediul politic: cand informatiile sunt limitate si nu exista dorinta de a afla toate detaliile, opinia publica se modeleaza in functie de ce genereaza cele mai puternice simboluri.

Flotila cu ajutoare umanitare a avut, drept scop nedeclarat, declansarea unei diviziuni intre Israel si guvernele occidentale, prin schimbarea opiniei publice asupra Israelului.

Aceasta strategie a fost mult mai eficienta decat altele adoptate de palestinieni pentru a-si face cunoscuta cauza. In acest caz, trei ani de eforturi palestiniene pentru ridicarea blocadei nu au reusit nimic, comparativ cu ce succes mediatic a avut interventia militara israeliana asupra flotilei cu ajutoare umanitare.

Palestinienii s-au ales cu eticheta de victime si tot mai multe voci cer ridicarea blocadei, asa ca guvernele, sensibile la opinia publica, au condamnat dur incidentul si politica israeliana.

Israelienii pot argumenta cat vor ca au fost provocati: in acest fel de cazuri, nu conteaza ca logica lor este corecta - logica activistilor este cea care s-a facut auzita cel mai pregnant.

Opinia publica a fost deja modelata de stirile si imaginile care au fost derulate in presa internationala zile la rand, cu activistii impuscati pe un vas ce transporta ajutoare umanitare.

A.I.

Citeste si:
Pedepse de trei ori mai mari pentru cei care agresează animale. Cum e pedepsită zoofilia
Pedepse de trei ori mai mari pentru cei care agresează animale. Cum e pedepsită zoofilia
Noile prevederi legale privind protecţia animalelor, care stabilesc sancţiuni mai dure pentru persoanele care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora, au intrat, joi în...
George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
Președintele AUR George Simion a încercat miercuri seară, 18 mai, să intre în sediul televiziunii Digi24 însă a fost oprit de către paznicii postului. Conform unor imagini publicate chiar...