Declaratii antiamericane, inainte de G7

Joi, 09 Octombrie 2008, ora 17:42
1276 citiri
Declaratii antiamericane, inainte de G7

Agravarea crizei financiare a determinat o inmultire a declaratiilor antiamericane ale liderilor politici, declaratii neobisnuite prin franchetea lor, inainte de reuniunea G7, comenteaza AFP.

Criza actuala are la origine "principiul neinterventionismului dus la paroxism intr-un mod iresponsabil (...) in sistemul financiar anglo-american", spunea ministrul german de finante Peer Steinbruck in 25 septembrie.

"Wall Street a devenit Piata Rosie. (...) Nici rusii nu ar avea curaj sa nationalizeze atat de mult", spunea presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, in 26 septembrie.

Congresmenii americani "si-au pierdut capul", spunea comisarul european pentru comert Peter Mandelson, in 30 septembrie, dupa respingerea initiala a planului de salvare american pentru banci.

Criza "a inceput in America, trebuie rezolvata (...). Cred ca americanii au inteles ca au o responsabilitate fata de restul lumii, asa cum au fata de ei insisi", spunea premierul britanic Gordon Brown, tot in 30 septembrie.

"Statele Unite trebuie sa isi asume responsabilitatile in aceasta situatie, trebuie sa dea dovada de ratiune pentru binele propriei tari si pentru binele restului lumii", a declarat in aceeasi zi purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Johannes Laitenberger.

"Ceea ce se petrece astazi a inceput in Statele Unite in domeniul economic si financiar (...) Nu mai este vorba despre iresponsabilitatea unor persoane, ci despre iresponsabilitatea unei sistem care pretinde ca este liderul", a spus premierul rus Vladimir Putin, in 1 octombrie.

"Era dominatiei unei economii si a unei devize a devenit de domeniul trecutului, o data pentru totdeauna", a spus si presedintele rus Dmitri Medvedev in 2 octombrie.

"Nu am urmat aceleasi politici ca in Statele Unite. Brambureala economica si financiara in Statele Unite este dezastruoasa. Iar politicile au fost iresponsabile. Noi, in Canada, am facut alta alegere", a spus premierul canadian Stephen Harper, in 2 octombrie.

"Americanii nu mai sunt in aceeasi situatie de forta, nici pe plan economic, nici geostrategic. Este in interesul lor sa revina la multilateralism", a spus secretarul de stat francez pentru afaceri europene Jean-Pierre Jouyet, in 3 octombrie.

"Ceea ce a fost dramatic a fost decizia lui Henry Paulson de a lasa Lehman Brothers sa dea faliment. (...) Cand lasi sa cada o carte, cad toate celelalte", a spus ministrul francez al economiei Christine Lagarde, miercuri.

"Economia lor se prabuseste. (...) Motivul infrangerii lor este ca l-au uitat pe Dumnezeu si smerenia", a spus miercuri presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad despre occidentali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambasadorul Israelului în România, după atacul Iranului: "Oricine ne atacă vom ataca înapoi"
Ambasadorul Israelului în România, după atacul Iranului: "Oricine ne atacă vom ataca înapoi"
În urma atacului cu drone al Iranului asupra Israelului, ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, a vorbit în direct la Antena 3 CNN . "Statul Israel este în stare de alertă în...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#G 7, #declaratii, #antiamericane , #stiri externe