Dezamagiti de Revolutia Portocalie, ucrainenii nu se inghesuie la urne

Duminica, 17 Ianuarie 2010, ora 16:48
925 citiri
Dezamagiti de Revolutia Portocalie, ucrainenii nu se inghesuie la urne

Dezamagiti de Revolutia Portocalie, de criza economica si de cea politica, ucrainenii nu se inghesuie duminica la urne, in primul scrutin dupa cel din 2004.

"M-am saturat de alegeri, dar este vorba de viitorul tarii si trebuie sa votam", spune o femeie la iesirea dintr-o sectie de votare din Kiev, pozitie pe care multi ucraineni dezamagiti de Revolutia Portocalie par sa o impartaseasca, conform AFP.

Ucraina organizeaza duminica primele alegeri prezidentiale de la scrutinul din 2004 si imensul entuziasm popular de inspiratie prooccidentala care a urmat atunci si l-a adus la putere pe Viktor Iuscenko.

La Kiev, primii alegatori au infruntat zapada si poleiul pentru a merge la urne. Scaderea entuziasmului, spre deosebire de ultimii ani, este considerabila: intr-o ora, la sectia de votare numarul 26 din capitala s-au prezentat aproximativ 30 de persoane, majoritatea persoane in varsta.

In plus, Iuscenko nu mai este candidatul preferat: ucrainenii au obosit din cauza conflictelor interminabile cu premierul Iulia Timosenko, aliata sa din timpul Revolutiei Portocalii, a absentei reformelor si a tensiunilor cu Rusia.

Iuscenko, sanse zero de a fi reales

"Iuscenko este zero, nu a facut nimic din ceea ce a promis", spune Griogori, un pensionar, la iesirea din sectia de votare. Potrivit sondajelor, presedintele in exercitiu nu are nicio sansa de a fi reales.

"Am fost in Piata Maidan (emblema Revolutiei Portocalii din Kiev - n.red.), l-am sustinut pe Iuscenko. Dar el ne-a dezamagit", adauga Volodimir, sofer, care, de aceasta data, a ales-o pe Timosenko. "Fara ea, nu ar fi ajuns niciodata presedinte", spune el cu convingere.

Sotia sa, Nina, are aceeasi parere. Timosenko "este singura candidata capabila sa lupte impotriva coruptiei si a oligarhilor", oameni de afaceri extrem de bogati si cu influenta in Ucraina, asigura ea. "Ea a salvat Ucraina de criza economica", adauga Grigori, un om de afaceri, care a votat, de asemenea, cu Timosenko, aflata pe locul doi in sondaje.

Altii au pozitii opuse, cum ar fi un om de afaceri care l-a ales pe favoritul scrutinului, liderul opozitiei, Viktor Ianukovici. ""Nu am votat pentru Ianukovici, ci impotriva lui Timosenko. Nu face altceva decat sa spuna minciuni si vorbe lipsite de sens", explica el.

Ianukvici, odinioara "oaia neagra" a Revolutiei Portocalii, si-a vazut victoria la prezidentialele din 2004 invalidata pentru fraude, dar acest lucru nu o descurajeaza pe Nina Efremenko, o pensionara in varsta de 76 de ani : "El stie sa munceasca si sa-i organizeze pe ceilalti".

La Donetk, cel mai mare oras industrial din estul tarii si fieful electoral al lui Ianukovici, alegatorii in varsta s-au mobilizat pentru a-i asigura victoria favoritului lor.

In drum spre sectia de votare, o femeie isi cearta fiica pentru ca s-a trezit tarziu sa mearga la vot. "Daca nu-i dam jos pe portocalii, va fi mai rau. De aceea trebuie sa mergem sa votam cu Ianukovici", spune ea.

Organizarea scrutinului la Donetk este perturbata de mai multe zile de prezenta a cateva sute de georgieni, veniti de la Tbilisi si a caror identitate si obiective raman un mister. Multi dintre acestia puteau fi vazuti in sectiile de votare duminica, desi Comisia Electorala a refuzat sa-i inregistreze ca observatori.

Autoritatile locale ii acuza ca pregatesc tulburari in favoarea lui Timosenko.

Pe de alta parte, cei care nu si-au pierdut gustul pentru aventura, pot opta pentru un candidat diferit, Vasil Protivsih, al carui nume inseamna "impotriva tuturor". "Va castiga sigur, numele sau reprezinta sentimentele intregului popor ucrainean", spune razand reprezentantul lui Protivsih in sectia de votare numarul 26 din Kiev.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#alegeri prezidentiale Ucraina, #prezidentiale Ucraina 2010 , #stiri externe