Dezbatere Ziare.com: Iranul, sponsor principal al terorismului islamist?

Joi, 18 Februarie 2010, ora 07:49
4555 citiri
Dezbatere Ziare.com: Iranul, sponsor principal al terorismului islamist?
Foto: Reuters

Fundamentalistii refuza categoric ideile venite din Occident, stilul de viata occidental, considerand ca edificarea statului trebuie sa se bazeze pe legea islamica universala Sharia.

In zona Orientului Mijlociu, prezenta americana si implantarea statului evreu au determinat radicalizarea miscarii islamice, existand o puternica senzatie de criza a credintei si a comunitatii musulmane. In fata acestui atac, raspunsul organizatiilor religioase imbraca forma violentei si a terorismului religios.

Am vazut in episodul precedent al dezbaterii Ziare.com Ne e frica de Iran? cum s-au stricat relatiile dintre Iran si Occident si ce schimbari a adus Revolutia Islamica in politica externa a Iranului. Astazi vom afla care este politica externa neoficiala a republicii islamice.

Politica pragmatica a Iranului a constat in cautarea cu perseverenta a oportunitatilor in zone sau miscari ce puteau sa raspunda influentei sale. Cele mai potrivite erau societatile aflate in criza cu o guvernare slabita, acesta fiind cazul Libanului sau Irakului, sau societati ce treceau prin crize profunde ca cea palestiniana.

Iranul nu a ezitat sa intinda o mana de ajutor unor organizatii precum Hezbollah sau Amal din Liban, sau Jihadul Islamic Palestinian si Hamas, aceste miscari fiind inspirate de ideologia iraniana. Hezbollah, Hamas si Jihadul Islamic erau candidatii perfecti pentru a asigura prezenta Iranului in jurul Israelului.

Hamas si Hezbollah, cei mai buni prieteni ai Iranului

Desi initial a respins modelul iranian, Hamas si-a schimbat strategia dupa razboiul din Golf si a atras sprijinul regimului de la Teheran. Hamas a oferit mai multe oportunitati Iranului deoarece parea determinat sa infrunte Israelul si avea mai bune capacitati de a-l lovi in interior. De asemenea, Hamasul atragea interesul public nu numai in lumea musulmana, ci si al intregii lumi.

La cateva luni de la castigarea alegerilor de catre Hamas, Iranul a imprumutat 50 de milioane de dolari Autoritatii Palestiniene pentru a o salva de la faliment. Statele Unite si alte natiuni au intrerupt ajutoarele oferite palestinienilor tocmai din cauza legaturilor pe care Hamas le are cu terorismul.

Hezbollah a fost pentru mult timp simbolul ideii de export al revolutiei. Iranul a mentinut relatii stranse cu siitii din Liban chiar si in timpul regimului Sahului. In urma Revolutiei Islamice, statul islamic a sprijint miscarea Hezbollah moral, ideologic, politic, economic, pregatire si capacitati militare. Iranul se straduieste sa mentina acest punct strategic la frontiera israeliana, ca o avangarda a influentei sale dincolo de granita, ca un exemplu reusit de miscare islamica si ca un progres al scopurilor internationale.

Manifestul organizatiei siite Hezbollah descria Vestul ca "lumea tiranica pornita sa ne infrunte" si il asocia cu imperialismul european si lupta pentru cucerirea independentei fata de dominatia coloniala.

Hezbollahul urmareste antagonismul intre crestinatate si Islam pana in perioada cruciadelor si face apel la popor sa-si aduca aminte ca "Imam Khomeini a pus accentul cu multe prilejuri pe faptul ca America este cauza tuturor calamitatilor noastre si mama a tot ce e rau in lume. Daca o infruntam, nu vom face decat sa exercitam drepturile juste de a ne apara Islamul si onoarea natiunii."

In fiecare an, printre sponsorii terorismului

Departamentul de Stat al Statelor Unite a inclus, pentru prima data, Iranul pe lista statelor care sponsorizeaza terorismul in ianuarie 1984 si a continuat sa-l includa in fiecare an, desi Iranul a negat acuzatiile. In prezent, Departamentul de Stat considera ca Iranul este principalul sponsor al organizatiilor teroriste si l-a numit "cel mai activ sponsor".

Garzile Revolutionare si Ministerul Informatiilor si Securitatii sunt direct implicate in planificarea si sprijinirea atentatelor teroriste si continua sa sfatuiasca mai multe grupari, in special cele palestiniene cu lideri sirieni si Hezbollah, sa foloseasca actele teroriste pentru a-si indeplini scopurile.

Iranul si-a pastrat un rol important in incurajarea atacurilor teroriste impotriva Israelului, oferind fonduri, pregatire si armamanent organizatiilor responsabile pentru aceste atacuri. In acelasi timp, liderul suprem Khamenei si presedintele Ahmadinejad lauda atentatele palestiniene.

Americanii vad legaturi si cu al-Qaeda

Potrivit unor rapoarte, Iranul s-a implicat si in conflictul din Irak unde a oferit fonduri si armament unor lideri ai insurgentei, cum ar fi Muqtada al-Sadr, si a oferit indrumare, armament si conditii de antrenament gruparilor politice sau militare Siite pentru a face posibile atacurile impotriva Coalitiei.

Desi SUA si Iranul incepusa sa restabileasca anumite contacte, acestea s-au intrerupt din nou brusc, in 2003, cand s-a aflat ca unii lideri al-Qaeda gazduiti de Iran participasera la planificarea atentatelor de la Riad, in Arabia Saudita.

Americanii au mai descoperit si ca dupa bombardarea navei militare USS Cole in anul 2000, oficialii iranieni incercasera sa stabileasca relatii de colaborare cu al-Qaeda pentru elaborarea altor actiuni teroriste impotriva Statelor Unite. Oferta a fost refuzata deoarece o colaborare cu serviciile secrete ale siitilor Iranieni ar fi ofensat sunnitii din Arabia Saudita care finantau al-Qaeda.

Acuzatii si mai grave au fost aduse Iranului in urma raportului privind evenimentele de la 11 septembrie, care spunea ca 9 din cei 14 teroristi implicati in atacurile de la New York si Washington, au trecut din Afganistan prin Iran la sfarsitul anului 2000. Desi investigatorii americani nu au gasit nicio dovada ca iranienii ar fi stiut despre planurile teroristilor, se pare ca autoritatile de la Teheran au ordonat granicerilor iranieni sa faciliteze tranzitul membrilor al-Qaeda si sa nu le stampileze pasapoartele.

Ziare.com te provoaca la dezbatere: este Iranul o mare putere in lumea musulmana si in Eurasia? Este capabil sa schimbe ordinea mondiala? Este o provocare la adresa securitatii internationale? De ce intarzie riposta occidentala anuntata neoficial de atatea ori?

Afla maine pe Ziare.com ce efect au avut pana acum masurile luate impotriva Iranului si cat de actuala mai este amenintarea lui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iran terorism, #Iran radicalism islamic, #Iran relatii SUA, #Iran revolutie islamica, #Iran importanta geopolitica , #stiri externe