Dezvaluiri legate de spionajul Uniunii Sovietice asupra Marii Britanii

Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 23:16
4523 citiri
Dezvaluiri legate de spionajul Uniunii Sovietice asupra Marii Britanii
Foto: Daily Mail

Documente de arhiva secrete dezvaluite recent arata cum Uniunea Sovietica se folosea de avioanele civile pentru a efectua misiuni de spionaj, in timpul Razboiului Rece, deasupra Marii Britanii.

Aeronavele sovietice se abateau de la traseul lor de zbor pentru a-si indeplini misiunile, potrivit Daily Mail.

Documente recent publicate din Arhivele Nationale britanice arata existenta unui memorandum secret, in care Secretarul Apararii al Marii Britanii, John Nott (foto) il informa pe prim-ministrul Margaret Thatcher, in decembrie 1981, ca aviatia Royal Air Force a monitorizat in fiecare luna sute de zboruri ale avioanelor ce apartineau tarilor din Pactul de la Varsovia, care traversau spatiul aerian britanic.

"Un incident special a avut loc pe 9 noiembrie, atunci cand un avion IL 62 al Aeroflot al Uniunii Sovietice a facut o coborare neautorizata de la 10.600 de metri pana la 3.000 de metri, sub nivelul norilor, pentru a zbura deasupra unei statii radar RAF Boulmer, care era in curs de modernizare.

Ulterior avionul a urcat la 11.200 de metri. Investigatiile noastre au aratat ca a fost aceeasi aeronava care a zburat deasupra bazei USN de la Groton, cand primul submarin Trident a fost lansat.

Va amintiti ca, urmare a acestui incident, presedintele SUA a interzis o perioada scurta zborurile Aeroflot in Statele Unite", se scrie in raport.

In luna august 1981, secretarul II al ambasadei URSS-ului, V.N. Lazin, a devenit primul diplomat sovietic care a fost expulzat pentru "activitati incompatibile cu statutul sau".

O informare a Foreign Office-ului arata ca Lazin era de fapt un membru important al serviciului de informatii KGB de la Londra. Acesta a fost arestat in timpul unei "intalniri clandestine" cu un portughez.

Un alt caz a fost al lui Vadim Fedorovici Zadneprovski, un membru al unei delegatii sovietice, care era agent al KGB-ului. El recrutase un om de afaceri britanic pentru a obtine informatii sensibile despre echipamentele si procedurile folosite de filiala speciala a Serviciului de Securitate britanic MI5.

Dupa o atenta supraveghere, Zadneprovsky a fost declarat "persona non grata" in Marea Britanie.

#documente secrete spionaj URSS, #dezvaluiri spionaj URSS Marea Britanie, #spionaj Uniunea Sovietica Anglia, #misiuni spionaj URSS Anglia , #stiri externe