Dezvaluiri legate de spionajul Uniunii Sovietice asupra Marii Britanii

Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 23:16

   

Dezvaluiri legate de spionajul Uniunii Sovietice asupra Marii Britanii
Documente de arhiva secrete dezvaluite recent arata cum Uniunea Sovietica se folosea de avioanele civile pentru a efectua misiuni de spionaj, in timpul Razboiului Rece, deasupra Marii Britanii.

Aeronavele sovietice se abateau de la traseul lor de zbor pentru a-si indeplini misiunile, potrivit Daily Mail.

Documente recent publicate din Arhivele Nationale britanice arata existenta unui memorandum secret, in care Secretarul Apararii al Marii Britanii, John Nott (foto) il informa pe prim-ministrul Margaret Thatcher, in decembrie 1981, ca aviatia Royal Air Force a monitorizat in fiecare luna sute de zboruri ale avioanelor ce apartineau tarilor din Pactul de la Varsovia, care traversau spatiul aerian britanic.

"Un incident special a avut loc pe 9 noiembrie, atunci cand un avion IL 62 al Aeroflot al Uniunii Sovietice a facut o coborare neautorizata de la 10.600 de metri pana la 3.000 de metri, sub nivelul norilor, pentru a zbura deasupra unei statii radar RAF Boulmer, care era in curs de modernizare.

Ulterior avionul a urcat la 11.200 de metri. Investigatiile noastre au aratat ca a fost aceeasi aeronava care a zburat deasupra bazei USN de la Groton, cand primul submarin Trident a fost lansat.Va amintiti ca, urmare a acestui incident, presedintele SUA a interzis o perioada scurta zborurile Aeroflot in Statele Unite", se scrie in raport.

In luna august 1981, secretarul II al ambasadei URSS-ului, V.N. Lazin, a devenit primul diplomat sovietic care a fost expulzat pentru "activitati incompatibile cu statutul sau".

O informare a Foreign Office-ului arata ca Lazin era de fapt un membru important al serviciului de informatii KGB de la Londra. Acesta a fost arestat in timpul unei "intalniri clandestine" cu un portughez.

Un alt caz a fost al lui Vadim Fedorovici Zadneprovski, un membru al unei delegatii sovietice, care era agent al KGB-ului. El recrutase un om de afaceri britanic pentru a obtine informatii sensibile despre echipamentele si procedurile folosite de filiala speciala a Serviciului de Securitate britanic MI5.

Dupa o atenta supraveghere, Zadneprovsky a fost declarat "persona non grata" in Marea Britanie.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4181 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
niculaeda
rank 5
cand
- s-a abatut ala sud-coreean , l-au facut rusii praf !
Utilizator sters
Corect !
Așa au făcut și....alții,dar nu știi matali ! Așe e cind citești doar ziare de propagandă occidentale sau Pravda ! Fiecare trage pe turta lui.
Spionaju a fost singura armă "caldă" folosită intr-un Război Rece !
Cind inchid ochii ,revăd ....acei ani de "maxim aport de adrenalină" .
Comentariu inadecvat
COTOI
rank 1
Mai culita, sa ti-o dau la.....
..gurita !
Dar tu ce cauti in Jidania?
Ar trebui sa stai la prora marinarului, cu pupa in vant!
Shalom
A.Cantemir
rank 5
L-au facut rusii praf
si l-au vandut la plic,ca praf de stranutat din import. 49,99 copeici plicul
DR.STRANGELOVE
rank 5
@Niculaeda
Si acela a fost tot avion de spionaj, in misiune deasupra unor baze secrete din Kamciatka. Dar rusii nu s-au multumit doar cu rapoarte, l-au dat jos dupa ce nu s-a supus la somatii, ceea ce mi s-a parut absolut corect. Ulterior, astfel de "greseli de traseu" deasupra Rusiei nu s-au mai produs.
Utilizator sters
MAI era un Boeing Identic in paralel cu Civiluu' ...
Ala, Secretuu' a disparut in Ceatza.
Racheta l-a gasit pe Tziviluu' South Koreea, desigur.

Traseuu' tecea Peste Kamceatka Une Rusii aveau Oare_CE Cestii Militare fff interesante.

Acuma, Matale, Shaf de Spionaj fiind CE ai alege intre cele doua Avioane ?

Oameni sunt DESTUI ... :)):)):))
Utilizator sters
WOW !
Incă nu am Azheimer ,dar al doilea avion care stătea lipit de KAL007 ( nu e bizar numărul 007 ? )era un avion militar de tip RC-135 ce de obicei nu face decit misiuni de indentificare radio-radar cu acuratețea unui GPS de ultimă generație.Și azi mai este folosit in războiul electronic sau ca AWACS. Are tot 4 motoare pe aripi și aproximativ același volum ca și avionul koreean. Subtilitatea americană de a se confunda cele două avioane cu o amprentă radar unică datorită apropierii,nu a folosit la nimic. După ce că a deviat dreapta 500 mile,a trecut peste Petropavlovsk ( Kamciatka ) unde se află flota de submarine nucleare rusești din Pacific( flotă care pune in primejdie permanentă USA in caz de conflict și nu numai ! ),după ce că nu a răspuns la somațiile turnurilor de control și a pilotului de Su-15 ....ce ar fi trebuit după voi să facă rușii ? A distrus ambele avioane iar americanii nu au reclamat pierderea lui RC-135,dar au făcut mare scandal mediatic pentru distrugerea Boeingului 747 Sud Coreean.
In armată nu se fac istorii lacrimogene,se execută ordine . Asta e valabil pentru orice Stat care vrea să-și apere secretele și inviolabilitatea teritorială. Capisci ?
A.Cantemir
rank 5
Au trebuit
au trebuit 31 ani ca sa aflam asa un "mare secret"Spionajul a fost reciproc si tot asa e si acum.Importanta acestuia,e la fel ca si a stirilor.Spionajul trece,stirile raman.
DR.STRANGELOVE
rank 5
Acum nu mai este atat de necesar procedeul
devierii traseului avioanelor de linie, caci s-au perfectionat enorm de mult satelitii de spionaj.
Utilizator sters
Întrebare !
Știe cineva de un alt incident cu un avion Boeing 707,tot Sud Coreean și care plecase tot din Anchorage spre Paris dar a "ajuns " tot din "greșeală de pilotaj " undeva prin Peninsula Kola deasupra Bazei Marine Militare rusești din Oceanul Inghețat de Nord ? ( 1600 mile deviație Est ! ) Da ! a trecut peste Murmansk dar a fost doborit sau mai bine zis obligat să aterizeze forțat după ce sa tras de un alt SU-15 două misile R-60 .......neamorsate . Impactul a fost doar pentru a perfora cabina ca să depresurizeze aparatu și să-l oblige să aterizeze forțat. A ajuns intr-o mlaștină,dar intreg și doar cu cițiva pasageri răniți superficial. Americanii au tras o concluzie bizară. Misililie R-60 rusești sunt ineficiente. Copilotu coreean era pilot militar educat in USA și prea tinăr ca să fie pilot civil intercontinental. După doi ani a fost găsită intr-o altă mlaștină și aparatura de spionaj ejectată de acel avion. Prea tirziu ca să mai fie judecați piloții. Treaba se petrecea in anul 1978,iar in 1983 rușii nu au mai folosit R-60 dezamorsate. Au făcut arșice KAL007 deasupra Sahalinului rusesc.Sunt multe povești din acei ani care ar pasiona pe cititorii de romane de spionaj !
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor