Intr-un articol aparut intr-o publicatie americana si intitulat "Iisus a fost socialist: Mitologia eliberarii sovietice care invadeaza Vestul", se face referire la dezvaluirile fostului general roman Ion Mihai Pacepa, privind planul lui Hrusciov de a-i converti pe sud-americani la comunism, prin manipularea religiei.
Fostul sef al serviciului de informatii externe din vremea lui Ceausescu, Ion Mihai Pacepa vorbeste despre acest plan al KGB-ului, in cartea sa "Dezinformarea", potrivit PJ Media.
"In 1968, KGB-ul a fost capabil sa manevreze un grup de episcopi din America de Sud aflati la o conferinta desfasurata la Medellin, Columbia. Scopul oficial al conferintei a fost acela de a ajuta la eradicarea saraciei din America Latina.
Dar tinta sa nedeclarata a fost de a legitimiza o miscare religioasa creata de KGB, numita 'teologia eliberarii', misiunea secreta de a incita America Latina saraca sa se revolte impotriva 'violentei institutionalizate a saraciei' generate de Statele Unite.
Conferinta de la Medellin a sustinut teologia eliberarii si delegatiile au recomandat Consiliului Mondial al Bisericilor aprobarea oficiala", scrie Pacepa in cartea sa.
"Teologia nu era complicata. Aceasta combina doctrina economica marxista cu politizarea invataturilor morale ale lui Iisus Hristos pentru a-i ajuta pe saraci. 'Eliberarea' care se baza pe ideologiile credintei marxiste putea fi gasita in rasturnarea economiei mercantiliste si revigorarea unei economii de afaceri care ar fi putut aduce oportunitati economice si prosperitate", a spus preotul Robert Sirico.
Critica politica si religioasa oficiala a venit din partea Bisericii catolice, conduse de Papa Ioan paul al II-lea. El si-a folosit influenta personala asupra episcopilor din America Latina pentru a se ridica impotriva invataturii teologiei eliberarii, confruntandu-se direct cu liderii miscarii politice si ecleziastice marxiste care denaturau invatatura crestina traditionala.
Papa Benedict al XVI-lea, atunci fiind in functia de cardinal si sef al Congregatiei pentru doctrina credintei, intre 1981 si 2005, a aplicat politica contra acestei teologii a eliberarii, condusa de Papa Ioan Paul al II-lea si a sanctionat preotii care au sustinut idealul marxist.