Dick Cheney incepe un turneu in Orientul Mijlociu

Duminica, 16 Martie 2008, ora 14:10
859 citiri
Dick Cheney incepe un turneu in Orientul Mijlociu

Vicepresedintele american Dick Cheney se afla intr-o vizita in Oman, in cadrul unui turneu de zece zile in Orientul Mijlociu, intreprins pentru incurajarea procesului de pace de pace israeliano-palestinian si convingerea tarilor arabe de a depune mai multe eforturi pentru a contracara influenta Iranului in Irak, relateaza AFP.

Vicepresedintele va profita de relatiile sale personale cu mai multi lideri din regiune pentru a atrage mai multe forte in eforturile Washingtonului de a opri ambitiile nucleare ale Teheranului. Deplasarea lui Cheney coincide cu marcare a cinci ani de la declansarea razboiului din Irak, la 20 martie 2003, al carui artizan a fost.

Criza politica din Liban, situatia din Siria, violentele din Fasia Gaza si pretul-record al petrolului vor fi de asemenea, pe agenda discutiilor. Totusi, potrivit unui responsabil de rang inalt, Cheney nu ar urma sa insiste prea mult asupra cresterii pretului petrolului sau sa exercite presiuni asupra OPEP atunci cand va discuta cu regele Abdullah.

In schimb, Cheney ar urma sa iniste ca Arabia Saudita, aliat crucial al Statelor Unite in regiune, sa se apropie mai mult de guvernul irakian, pentru a limita puterea Iranului. Vorbind despre vizita recenta a presedintelui iranian la Bagdad, vicepresedintele american si-a exprimat regretul "ca nu sunt mai multi responsabili influenti din regiune, la nivel inalt, care sa viziteze Bagdadul".

Cheney se va mai intalni cu premeirul israelian, Ehud Olmert, cu alti responsabili israelieni, dar si cu presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, si cu premierul Salam Fayyad, pentru a convinge cele doua parti sa negocieze, asa cum au facut in noiembrie la Conferinta de la Annapolis.

De asemenea vicepresedintele american va asigura autoritatile turce de sustinerea Statelor Unite in lupta impotriva separatistilor kurzi PKK, pe care ambele tari ii considera teroristi.

Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
Reuniune de urgență a miniștrilor de externe din Europa. Subiectul întâlnirii este legat de conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu
Reuniune de urgență a miniștrilor de externe din Europa. Subiectul întâlnirii este legat de conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu
Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc luni în Luxemburg pentru a discuta despre consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei şi extinderea sancţiunilor împotriva...
#Dick Cheney, #orientul mijlociu, #Oman , #stiri externe