Dictatorul peruan Alberto Fujimori cere gratierea

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 22:33
1848 citiri
Dictatorul peruan Alberto Fujimori cere gratierea
Foto: Wikipedia

Dictatorul peruan Alberto Fujimori, condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii si incalcari ale drepturilor omului, i-a cerut actualului presedinte peruan Ollanta Humala gratierea din motive umanitare.

O eventuala gratiere pe motive medicale - Fujimori sufera de cancer la limba si a fost operat deja de 5 ori - poate fi acordata dupa examene medicale amanuntite. Consecintele unui astfel de act rezida in posibila rearanjare a blocurilor politice in Congresul peruan, conform Buenos Aires Herald.

Gratiindu-l pe Fujimori, presedintele Humala isi poate asigura sustinerea radicalilor de dreapta din Congres, in perspectiva alegerilor prezidentiale din 2016, dupa ce partidul sau, Gana Peru, a suferit de pe urma dezertarilor numeroase ale intelectualilor de stanga, nemultumiti de turnura conservatoare a politicilor lui Humala.

Desi Humala nu mai poate candida pentru un nou mandat, analistii arata ca el ar putea pregati terenul pentru ascensiunea la presedintie a sotiei sale, Nadine Herrera, o personalitate publica apreciata in Peru.

In acest sens, ar fi nevoie de o modificare a constitutiei peruane, deoarece in prezent aceasta nu permite nici rudelor apropiate ale fostilor presedinti sa candideze. Iar o concesie facuta sustinatorilor lui Fujimori, aflati inca in parlament, ar facilita o majoritate care sa aprobe modificarea constitutiei.

Pe de alta parte, gratierea fostului dictator ar constitui o grava problema de imagine pentru Humala, care a venit la putere cu sustinerea opiniei publice care l-a perceput drept tanarul ofiter cu vederi democratice si adversar al lui Fujimori.

In plus, precedentul astfel creat ar deschide calea pentru alte pretentii de eliberare, principalii beneficiari fiind liderii miscarii rebele "Sendero Luminoso" (Calea Luminoasa), care au dus tara, prin confruntarile cu regimul de la Lima, in pragul razboiului civil, si care constituie si astazi o optiune pentru cei dezamagiti atat de regimul lui Fujimori, cat si de cel al lui Humala.

Alberto Fujimori a condus Peru din 1990 pana in 2000. Stilul sau dictatorial precum si coruptia endemica a regimului sau au determinat ample miscari populare, care l-au obligat sa demisioneze si sa fuga in Japonia in 2000.

A fost extradat in Peru in 2007, unde a fost judecat si condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru atrocitatile comise impotriva insurgentilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Alberto Fujimori gratiere, #presedintele Humala Peru, #dictator peruan Fujimori, #presedinte peru , #stiri externe