Avertisment privind dieta mediteraneană: ar putea face mai mult rău decât bine

Sambata, 06 Noiembrie 2021, ora 04:10
6480 citiri
Avertisment privind dieta mediteraneană: ar putea face mai mult rău decât bine
Dieta mediteraneană este considerată de mulți o alternativă sănătoasă la dietele clasice bogate în grăsimi saturate FOTO pixabay.com

În ultimii ani, dieta mediteraneană a avut parte de o atenție sporită a celor care vor să adopte un stil alimentar sănătos și sustenabil. Aceasta constă în general în fructe, legume, cereale integrale, nuci, ulei de măsline și pește. Acum, un nou studiu atrage atenția asupra unor riscuri. Trecerea de la o dietă normală „occidentală”, la o dietă mediteraneană ar putea tripla ingestia unei persoane de substanțe periculoase din mediul înconjurător.

Foarte multe studii au lăudat dieta mediteraneană ca fiind o alternativă sănătoasă la dietele tipice (bogate în grăsimi saturate, din carne roșie și lactate) și făcut-o extrem de populară în rândul oamenilor care sunt conștienți de propria sănătate. Însă, surprinzător, autorii unui nou raport spun că fructele, legumele și cerealele integrale sunt surse de toxine, atunci când se obțin prin tehnici agricole tradiționale. Peștele are mai puțini contaminanți.

Echipa internațională de specialiști care a efectuat cercetarea spune că dieta mediteraneană ar putea slăbi sistemul imunitar și fertilitatea și chiar ar putea încetini creșterea și dezvoltarea copiilor. Studiul, condus de mai mulți oameni de știință de la Universitatea din Oslo, a analizat studenții britanici care urmează o astfel de dietă, iar concluzia a fost că tehnicile agricole organice reduc cu peste 90% absorbția de contaminanți.

Cercetătorii au testat urina participanților și au analizat ce substanțe erau prezente în alimentele pe care le-au consumat.

"Multe dintre pesticidele sintetice detectate atât în alimente, cât și în mostrele de urină, analizate în studiu, sunt substanțe chimice confirmate sau bănuite că provoacă dezechilibre endocrine”.

Provin toate aceste toxine din mâncare?

Cercetătorii spun că încă este prea devreme ca oficialii în sănătate să înceapă să evite recomandarea dietei mediteraneene. Aceștia notează să studiul pe care l-au efectuat, pe 27 de studenți britanici, este prea mic și trebuie efectuate alte analize științifice pentru a confirma rezultatele.

„Acest studiu prezintă dovezi clare că atât dieta noastră, cât și modul în care producem alimente ne afectează expunerea la pesticide din chimicale sintetice și, până la urmă, sănătatea”, explică Chris Seal, profesor la Universitatea Newcastle.

Organismul uman absoarbe contaminanți și din alte lucruri, precum cremele de piele și chiar aerul pe care îl respirăm. Studiul nu a luat în calcul și acești factori, deși cercetătorii spun că este puțin probabil ca asta să fi afectat rezultatele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
Cum s-a „răzbunat” un bărbat părăsit de soție pentru că era prea gras: ”A fost o lovitură devastatoare” FOTO
Cum s-a „răzbunat” un bărbat părăsit de soție pentru că era prea gras: ”A fost o lovitură devastatoare” FOTO
Un bărbat a fost părăsit de soție pentru că era „prea gras”. După această lovitură, el și-a schimbat în totalitate stilul de viață. Stephen Ringo cântărea în momentul...
#dieta mediteraneana, #diete, #sanatate , #stiri externe