Din lumea mafiei: Pablo Escobar, cel mai temut si cautat criminal al lumii moderne

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 07:19
23819 citiri
Din lumea mafiei: Pablo Escobar, cel mai temut si cautat criminal al lumii moderne
Foto: Collider.com

Baron al drogurilor, binefacator al saracilor, columbianul Pablo Escobar, ucis in urma cu 20 de ani, a fost cel mai cautat si temut infractor al vremurilor moderne. Cartelul sau detinea 80% din piata internationala a cocainei.

Pablo Escobar a fost omul care a avut curaj sa declare razboi unei natiuni intregi: "Trebuie sa avem grija ca un haos total sa se instaleze, un razboi civil total. Veti vedea, la sfarsit ne vor implora pentru pace", spunea el intr-o convorbire cu alti gangsteri, interceptata de politie. Telul acestei ofensive mafiote era sa impiedice o eventuala extradare a sa in SUA.

Seful "cartelului Medelin" nu se temea de nimic mai mult ca de americani. Ar fi facut orice, numai sa nu fie capturat de acestia. Nu-i de mirare ca americanii il urmareau, tinand cont ca la acea vreme "cartelul Medelin" detinea 80% din piata internationala de cocaina, scrie Deutsche Welle.

Mii il urau, alte mii il admirau

Escobar a comandat asasinarea unor politicieni, judecatori si politisti, a detonat in aer un avion de pasageri, a pus bombe in cladiri guvernamentale. Mii de oameni au murit din cauza lui, iar rezultatul a fost favorabil lui Escobar: Columbia a refuzat extradrea lui catre SUA.

In iunie 1991, Escobar anunta intr-o conferinta de presa ca a decis sa se predea, pentru ca in tara sa iubita sa fie din nou pace. Gangsterul a fost inchis in puscaria privata "La Catedral", construita dupa un proiect de-al sau, pe banii sai.

Totul aici era extrem de luxos. Era pazit chiar de oamenii lui. "La Catedral" s-a transformat intr-un nou centru de comanda al "Cartelului Medelin". La un moment dat, guvernul columbian a decis sa puna capat acestei mascarade grosolane.

Escobar era bine informat, ca de fiecare data. In iulie 1992, inainte ca fortele de ordine sa reuseasca sa-l transfere in alta inchisoare, gangsterul isi pune la cale propria evadare. Incepe o cursa de urmarire teribila, la care participa, pe langa politia columbiana, si forte de la Antidrog USA, precum si de la CIA. In acelasi timp, intre cartelele din Columbia izbucneste un conflict puternic. Toate acestea l-au pus pe Escobar sub o presiune fantastica.

O convorbire telefonica, purtata de acesta cu sotia si copiii sai, s-a dovedit fatala pentru mafiot. Politia a reusit sa descopere locul unde se afla. Baronul este impuscat in timpul unei actiuni de capturare a sa, pe 2 decembrie 1993. Politia era in delir.

Au fost, insa, si oameni care l-au plans pe temutul mafiot. La inmormantarea ce a avut loc in orasul natal, Medelin, au luat parte mii de oameni. Nimic surprinzator, daca tinem seama ca, in timpul vietii, Escobar a facut numeroase donatii saracilor, a construit case pentru cei fara adapost, a dat de munca multor oameni.

Istoria se repeta

Baronul columbian al drogurilor a fost considerat unul dintre cei mai bogati oameni din lume, mare parte din banii sai intrand in economia reala. "Pablo Escobar subjugase tot orasul, chiar toata tara", spune un sociolog de la Universitatea din Medelin.

"Fiecare de aici cunoaste sau are legaturi cu cineva care a avut afaceri cu baronul sau s-a aflat in apropirea lui, in diverse moduri. Asta este valabil chiar si pentru mine. Matusa mea a fost secretara unuia dintre verii lui Escobar", spune sociologul.

Legaturile dintre mafie si economie sunt in picioare si astazi. Dupa moartea lui Escobar, adevarurile dureroase s-au sters din mintea omenilor. Evident, Medelin este astazi alt oras, mai sigur, cu o infrastructura imbunatatita si un turism in plina dezvoltare.

Cu toate acestea istoria parca se repeta: "Mai ales pentru tinerii din cartierele sarace, Escobar continua sa fie un exmplu de succes in viata. Traficul de droguri, coruptia, calea rapida de imbogatire - toate acestea fac parte din cotidian", spune sociologul.

Cat despre Columbia, la 20 de ani de la moartea lui Escobar continua sa fie cel mai mare producator de cocaina din lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Numele Pablo Escobar nu poate deveni marcă înregistrată în Uniunea Europeană. De ce a respins cererea Curtea de Justiţie a UE
Numele Pablo Escobar nu poate deveni marcă înregistrată în Uniunea Europeană. De ce a respins cererea Curtea de Justiţie a UE
Numele Pablo Escobar nu poate fi înregistrat ca marcă comercială a Uniunii Europene, a decis miercuri, 17 aprilie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), transmit EFE şi Reuters....
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#pablo Escobar moarte, #baron droguri Escobar, #Pablo Escobar Medelin, #Pablo Escobar viata, #Pablo Escobar bani, #Pablo Escobar droguri, #Pablo Escobar mafie , #stiri externe