Diplomatii romani din Elvetia reactioneaza fata de caricatura jignitoare

Joi, 05 Iunie 2008, ora 20:23
3809 citiri
Diplomatii romani din Elvetia reactioneaza fata de caricatura jignitoare

Ambasada Romaniei la Berna si Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa biroul Natiunilor Unite din Geneva au trimis redactiei cotidianului Le Temps un drept la replica in care protesteaza fata de o caricatura considerata jignitoare la adresa romanilor.

Le Temps a publicat la 29 mai o caricatura ce infatisa o cersetoare in fata unei banci si un politist care ii spunea: "Circulati!". Caricatura era insotita de urmatoarea explicatie: "Libera circulatie extinsa la romani".

Ambasadorii Ionel Nicu Sava si respectiv Doru Costea si-au exprimat surpriza neplacuta fata de mesajul continut in textul explicatiei.

"Consideram ca un asemenea mesaj contine o asociere total nepotrivita, chiar ofensatoare la adresa celor circa 4.000 de romani care locuiesc si muncesc cinstit in Elvetia, multi dintre ei cu rezultate remarcabile, ca si fata de cetatenii romani care au intentia de a beneficia de dreptul la libera circulatie", spun cei doi ambasadori in dreptul la replica publicat joi de cotidianul elvetian.

Caricatura si replica ambasadorilor romani intervin in conditiile in care, pe de o parte, in Elvetia exista o polemica in legatura cu cersetoria, practicata in general de cetateni romani, care, dupa cum a scris presa, isi aleg locuri "strategice" precum intrarile in banci, in spatii comerciale vaste sau in oficii postale.

Prezenta lor pe strazi a inceput sa stanjeneasca si sa nemultumeasca, iar autoritatile se gandesc chiar la un mod de a combate acest fenomen. Elvetienii ar trebui sa se pronunte in 2009, probabil prin referendum, daca vor acorda dreptul la libera circulatie pentru romani si bulgari, la fel ca pentru toti ceilalti cetateni UE, ceea ce da nastere temerilor legate de un aflux de imigranti si, deci, de posibili cersetori.

Intr-un interviu acordat joi postului Radio Suisse Romande, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a refuzat sa faca orice speculatie referitoare la consecintele unui eventual refuz elvetian de a include Romania si Bulgaria in acordul privind libera circulatie incheiat intre UE si Berna.

"Speram, la incheierea acestei dezbateri, ca Elvetia va accepta ceea ce pentru noi e o evidenta: sa nu discrimineze intre cetatenii Uniunii Europene", a declarat Barroso.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Kremlinul a afirmat luni că Rusia va lua măsuri pentru a-şi "garanta" securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său, informează AFP. "Militarii vor analiza bine...
#diplomati, #romani, #Elvetia, #caricatura, #jignire, #reactie , #stiri externe