Doi jurnalisti CBS au fost rapiti in Irak

Marti, 12 Februarie 2008, ora 07:25
977 citiri
Doi jurnalisti CBS au fost rapiti in Irak

Doi jurnalisti ai postului american de televiziune CBS au fost rapiti duminica la Basra, in sudul Irakului, au anuntat luni surse irakiene si americane, citate de AFP.

Cei doi angajati CBS au fost capturati duminica la hotelul Qsar al Sultan din orasul majoritar siit Basra, potrivit martorilor si unor surse din securitate locale.

Potrivit personalului hotelului unde erau cazati cei doi, "un grup de circa zece oameni in haine civile au intrat in hotel duminica intreband cine este cazat aici". "Au venit din nou mai tarziu, cu masini de teren. Erau inarmati", a spus un angajat al hotelului. Apoi s-au dus in camera celor doi jurnalisti ai CBS si i-au rapit, sub amenintarea armelor.

La New York, un comunicat al CBS a anuntat ca "doi jurnalisti ai CBS News aflati la Basra sunt dati disparuti", fara a preciza nationalitatea lor. "Facem toate eforturile posibile pentru a-i gasi si pana nu avem mai multe detalii, va cerem sa nu faceti speculatii asupra identitatii persoanelor respective", adauga comunicatul. "CBS News a luat legatura cu familiile si cere sa li se respecte intimitatea", incheie textul.

Orasul Basra, sub controlul trupelor britanice pana la jumatatea lunii decembrie, a trecut sub autoritatea fortelor irakiene. Orasul este teatrul unei lupte pentru influenta intre puternica militie a liderului radical Moqtada Sadr si Consiliul Suprem Islamic din Irak, al lui Abdel Aziz Hakim. Administratia orasului este sub controlul unei a treia formatiuni, partidul Fadillah (Virtute).

Intr-un comunicat dat publicitatii la Bagdad, Comitetul pentru protectia jurnalistilor de la New York, se declara foarte ingrijorat pentru securitatea celor doi si reaminteste ca Irakul este cea mai periculoasa tara din lume pentru jurnalisti.

De la inceputul conflictului din Irak in martie 2003, 207 jurnalisti si tehnicieni media si-au pierdut viata in aceasta tara, dintre care 46 doar in 2007, potrivit organizatiei Reporters sans frontieres. Alti 15 jurnalisti sunt inca tinuti ostatici in prezent.

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#jurnalisti, #rapiti, #CBS, #Irak , #stiri externe