Donald Rumsfeld, vinovat de abuzurile de la Abu Ghraib

Vineri, 12 Decembrie 2008, ora 10:26
1431 citiri
Donald Rumsfeld, vinovat de abuzurile de la Abu Ghraib

Fostul secretar al apararii Donald Rumsfeld si alti oficiali din administratia Bush sunt in mare masura responsabili de abuzurile comise asupra detinutilor de la Abu Ghraib si Guantanamo, potrivit unui raport al Comisiei pentru fortele armate din Senat.

Fragmente din raport desecretizate au fost date publicitatii de presedintele democrat al Comisiei, senatorul de Michigan Carl Levin, si de senatorul republican de Arizona, John McCain, informeaza Reuters.

Textul afirma ca Rumsfeld a contribuit la comiterea abuzurilor autorizand tehnici agresive de interogare la Guantanamo in 2 decembrie 2002. Desi fostul secretar al apararii a anulat autorizatia sase saptamani mai tarziu, in cercurile militare americane a continuat sa circule informatia ca Rumsfeld aproba astfel de practici, ceea ce a incurajat utilizarea de tehnici dure in Irak si Afganistan.

"Abuzurile asupra detinutilor de la Abu Ghraib la sfarsitul anului 2003 nu au fost doar faptele catorva soldati actionand pe cont propriu", precizeaza raportul. "Tehnici de interogare cum ar fi dezbracarea detinutilor, mentinerea lor in pozitii dureroase si intimidarea lor cu ajutorul cainilor militari au aparut in Irak numai dupa ce folosirea lor a fost aprobata in Afganistan si la Guantanamo", continua textul.

Scandalul detinutilor de la Abu Ghraib si dezvaluiri ulterioare despre interogatoriile agresive efectuate de militarii americani, care foloseau, printre altele, simularea inecului, au provocat indignarea comunitatii internationale, care a acuzat Statele Unite ca tortureaza prizonierii, lucru negat insa de administratia Bush. Guvernul american a dezavuat intre timp aceste tehnici la presiunea Congresului, iar presedintele ales Barack Obama a promis sa inchida inchisoarea militara de la Guantanamo.

Potrivit raportului, tehnicile folosite de soldatii americani se bazeaza pe un program numit de Supravietuire, Eschivare, Rezistenta si Evadare (SERE), care ii antreneaza pe militarii americani pentru cazul in care ar fi luati prizonieri si interogati in tari ce nu respecta legistatia internationala sau Conventia de la Geneva.

Comisia il acuza si pe fostul sef al Statului Major Interarme american, Richard Myers, ca a sabotat reexaminarea metodelor de interogare.

"Acordul lui Rumsfeld pentru folosirea tehnicilor agresive de interogare la baza de la Guantanamo a fost o cauza directa a tratamentului dur" de la centrul de detentie si "a influentat si contribuit la folosirea tehnicilor care au rezultat in tratamente brutale (...) in Afganistan si Irak", conchide raportul, potrivit AFP.

Oficiali ai administratiei Bush, printre care Condoleezza Rice, fostul consilier pe probleme de securitate nationala, devenita ulterior secretar de stat, au participat la intalniri cu privire la tehnicile violente de interogare inca din primavara anului 2002, mai arata raportul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Donald Rumsfeld, #vinovat abuza, #detinuti Guantanamo, #Abu Ghraib , #stiri externe