Dupa ce a fost de partea Romaniei, Franta sustine Irlanda pentru portofoliul agriculturii

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 10:44
1746 citiri
Dupa ce a fost de partea Romaniei, Franta sustine Irlanda pentru portofoliul agriculturii
Foto: FreeFoto

Dupa ce a sustinut Romania, Franta exercita presiuni pentru ca Irlanda sa faca lobby pentru portofoliul agriculturii in urmatoarea Comisie Europeana, o tentativa de apararea a subventiilor agricole UE, relateaza Irish Times in editia electronica.

Diplomati francezi si irlandezi au avut "contacte informale", inainte de ca premierul Brian Cowen sa aleaga candidatul irlandez pentru viitoarea CE.

Parisul vrea un candidat care sa sustina PAC in functia de comisar pentru agricultura, in conditiile in care anul viitor urmeaza o revizuire majora a bugetului UE si a Politicii Agricole Comune (PAC).

Initial Franta a facut lobby in favoarea Romaniei pentru acest portofoliu, care controleaza bugetul PAC de 55 de miliarde de euro, dar devine din ce in ce mai clar ca Bucurestiul nu are sanse, dupa suspendarea fondurilor agricole europene anul trecut, in urma unor nereguli.

"Am vrea un comisar care sa sustina PAC, iar Irlanda este, cu siguranta, una dintre aceste tari", a declarat miercuri un oficial francez. "Este adevarat si ca Franta ar prefera, cu siguranta, un comisar irlandez pentru agricultura decat un irlandez la conducerea (portofoliului - n.red.) pietei interne, asa cum se intampla acum", a adaugat oficialul.

Acesta nu a vrut sa precizeze daca au avut loc discutii intre Paris si Dublin, dar surse irlandeze au sugerat ca da. "Este adevarat, au avut loc niste contacte informale intre oficiali francezi si irlandezi in ultimele saptamani", a declarat pentru Irish Times un oficial irlandez.

Agricultura este considerata drept un portofoliu mediu in executivul european, desi importanta sa va creste considerabil in urmatorii cinci ani, datorita revizuirii bugetului UE si a PAC. Irlanda a apreciat functia de comisar pentru agricultura, iar fostul membru al partidului Fianna Fail, Ray MacSharry, a detinut acest portofoliu in anii '90. Dar unii oficiali irlandezi de la Bruxelles au sfatuit Guvernul sa faca lobby pentru functia de comisar pentru cercetare, care are un buget de 50 de miliarde de euro.

Sustinerea Frantei pentru ca Irlanda sa primeasca portofoliul agriculturii ar putea creste sansele tarii sa il obtina, dar statele in favoarea reformei PAC, precum Marea Britanie, vor depune eforturi pentru ca aceasta functie sa fie acordata unei alte tari.

Surse din CE au declarat ca Romania nu are nicio sansa sa obtina postul de comisar european pe agricultura si nici un alt domeniu care ar include fonduri europene, iar anuntul ca Parisul sprijina Bucurestiul in acest demers nu a fost deloc util.

"Bucurestiul nu are nicio sansa pentru vreun portofoliu care ar implica fonduri europene", a spus joi un oficial al executivului european sub protectia anonimatului. Desi Dacian Ciolos este apreciat ca profesionist in etajele superioare ale Comisiei Europene, reputatia lui nu este suficienta pentru a obtine dosarul agriculturii, ce implica peste o treime din bugetul UE.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#Franta sustine Irlanda, #Irlanda comisar Agricultura , #stiri externe