Dupa critici la nivel mondial, sultanul din Brunei renunta la pedeapsa cu moartea pentru homosexualitate

Luni, 06 Mai 2019, ora 11:37
4452 citiri
Dupa critici la nivel mondial, sultanul din Brunei renunta la pedeapsa cu moartea pentru homosexualitate
Foto: Arhiva Pixabay

Brunei a anuntat ca renunta la pedeapsa cu moartea pentru cei care intretin relatii sexuale cu persoane de acelasi sex. Decizia este luata pe fondul criticilor la nivel mondial, venite si din partea unor celebritati precum George Clooney sau Elton John.

Sultanatul Brunei a anuntat, la sfarsitul lunii martie, ca introduce, incepand din luna aprilie, pedeapsa cu moartea prin lapidare, adica aruncarea cu pietre. In acest mod urmau sa fie pedepsiti, printre altii, cei care intretineau relatii sexuale cu persoane de acelasi sex.

Desi anuntul a fost primit cu oroare de organizatiile care militeaza pentru drepturile omului, Brunei a continuat sa isi apere modul in care implementeaza legea.

Cu toate acestea, intr-un raspuns rar la criticile adresate statului bogat in petrol, sultanul a declarat ca pedeapsa cu moartea nu va fi impusa in implementarea Codului Penal Syariah (SPCO), potrivit The Independent.

Unele infractiuni sunt deja pedepsite cu moartea in Brunei, inclusiv traficul de droguri si crima premeditata, insa aici nu au mai avut loc executii din anii '90.

"Sunt constient ca exista multe intrebari si interpretari gresite in ce priveste implementarea SPCO. Totusi, credem ca odata ce acestea au fost clarificate, calitatea legii va fi evidenta", a declarat Hassanal Bolkiah, sultanul Bruneiului.

Sultanul se confrunta deseori cu critici din partea activistilor care considera ca monarhia sa absoluta este despotica, dar este neobisnuit pentru el sa raspunda acestora.

Biroul de presa al lui Hassanal Bolkiah a transmis un comunicat de presa oficial, tradus in limba engleza, ceea nu e o practica comuna.

"Atat legislatia comuna, cat si legislatia Sharia au ca scop asigurarea pacii si armoniei in tara", a declarat acesta, citat in document. "De asemenea, sunt cruciale in protejarea moralitatii si decentei tarii, dar si vietii private a indivizilor".

Dupa anuntul privind noile pedepse, mai multe celebritati si organizatii au indemnat la boicotarea hotelurilor de lux din Europa ale sultanului.

A.D.

#Brunei pedepse moarte, #Brunei homosexualitate infidelitate pedeapsa moarte , #stiri externe
Comentarii