DW: Vest-germanii emigrau in RDG pentru a construi socialismul

Joi, 26 Iunie 2008, ora 11:55
1575 citiri
DW: Vest-germanii emigrau in RDG pentru a construi socialismul

Peste 4 milioane de persoane au fugit din Germania Democrata (RDG) in cea Federala (RFG), inainte de 1989, dar si 500.000 de vest-germani fugeau de capitalism in tara vecina, socialista, informatie trecuta sub tacere de istoria contemporana.

Deutsche Welle a relatat in editia electronica povestea de acum 43 de ani a lui Hartmut Richter.

In 1965, Richter era arestat in fata scolii.

Pe atunci in varsta de 17 ani, el purta plete si asculta Beach Boys, motive suficiente sa fie luat la intrebari de STASI, politia politica germana. Un ofiter l-a arestat:

"Un al doilea a pus catusele pe masa, iar un al treilea a scos o foarfeca din geanta si mi-a spus ca daca incerc sa ma apar, o sa ma doara. Dupa aceea mi-au taiat parul. Cand treci printr-o asemenea experienta, nu mai crezi in latura umanista a socialismului. Acela a fost momentul in care am decis ca nu voi imbatrani in RDG si ca voi incerca sa fug cu orice pret".

Un an mai tarziu, Richter a fugit din RDG prin canalul Teltow. Drumul a fost periculos pentru ca cei care incercau sa fuga erau deseori impuscati. Prima lui oprire a fost in lagarul Marienfelde unde a primit ingrijiri medicale, imbracaminte si hrana.

Prin lagarul Marienlefde, transformat acum in muzeu, au trecut 1,3 milioane de refugiati din fostul bloc comunist.

Majoritatea doreau sa ajunga in Occident, dar au existat si destui care plecau din Germania Federala in RDG, manati de dorinta de a trai acolo si de a construi socialismul, dar despre aceasta latura a istoriei germane se vorbeste prea putin.

Peste o jumatate de milion de cetateni vest-germani s-au mutat in RDG. Printre acestia s-au numarat multi intelectuali si actori cunoscuti.

In noua lor patrie, de data aceasta una socialista, occidentalii ajungeau in prima faza intr-un lagar, exact ca cei care reuseau sa treaca granita in Vest.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, a sugerat că Germania s-ar putea abține de la a sprijini pe deplin Ucraina prin furnizarea tuturor armelor necesare, inclusiv...
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german...
#Germania, #emigrant, #federal, #socialist, #socialism , #stiri externe