Economia globala nu-si revine nici acum, nici niciodata

Autor: Ana Ilie
Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 22:56
6897 citiri
Economia globala nu-si revine nici acum, nici niciodata

Aproape toata lumea este de acord ca economia globala, aflata intr-o profunda criza din 2008 incoace, isi va reveni in urmatorii ani. Ei bine, economia globala nu-si va reveni nici acum nici niciodata, pentru ca e sortita pieirii, contrazice Immanuel Wallerstein, expert in istorie, sociologie si sistemele globale.

Intr-un articol pentru Foreign Policy, Immanuel Wallerstein indrazneste sa afirme ca "revenirea" asteptata de cei mai multi in urmatoarea perioada nu va mai avea loc, indiferent ce "solutii vor fi aplicate". Insasi ideea ca sistemul va continua, in formula sa de baza, este profund gresita.

Toate sistemele au o viata, isi incepe argumentatia specialistul. Cand procesele lor se misca prea departe de punctul de echilibru, incep sa fluctueze haotic si sa se bifurce. Sistemul nostru actual, economia globala capitalista, exista de aproximativ 500 de ani si cel putin in ultimul secol a patruns pe tot globul.

Pana acum a functionat remarcabil de bine. Insa, la fel ca toate sistemele, s-a miscat din ce in ce mai departe de punctul de echilibru. Asa s-a ajuns la criza structurala de astazi.

Problema este ca preturile de baza ale productiei au crescut remarcabil. Exista apoi cheltuieliel cu personalul de tot felul, de la muncitorii necalificati la management. Sunt costurile obtinute pe masura ce producatorii trec costurile productiei asupra noastra - costurile pentru infrastructura sau refacerea resurselor, spre exemplu.

Si democratizarea lumii a condus la cererea de tot mai multa educatie, tot mai multe asigurari de sanatate, si tot mai multe garantii ale venitului pe perioada vietii. Pentru a rezolva aceste cereri, s-a ajuns la o taxare din ce in ce mai impovaratoare. Impreuna, aceste costuri au crescut dincolo de punctul care permite acumularea serioasa a capitalului.

De ce sa nu marim atunci preturile? Pentru ca sunt, pur si simplu, limite dincolo de care preturile nu pot trece. Este asa-zisa elasticitate a cererii. Rezultatul este o micsorare generalizata a profitului, pana cand se ajunge la un punct in care pur si simplu nu se mai merita.

Suntem martorii unor fluctuatii de tot felul - economice, politice, socioculturale.

Rezultatul este o si mai mare incertitudine in politicile si deciziile pe termen scurt. Indoiala se autoalimenteaza, pe masura ce cautam o cale de iesire din incertitudinea terorismului, schimbarii climatice, pandemiilor si proliferarii nucleare.

Singura certitudine este ca actualul sistem nu mai poate continua. Lupta politica fundamentala se duce pe marginea carui sistem va inlocui capitalismul, nu daca acesta ar trebui sa supravietuiasca. Alegerea este intre un nou sistem care preia unele din trasaturile esentiale ale actualului sistem precum ierarhizarea si polarizarea, si unul care este relativ democratic si egalitarist.

Ultima zvacnire a actualului sistem, inainte de moartea sa, va fi indatorarea statelor, in special in asa-zisele economii emergente, pana la punctul falimentului.

Sistemul istoric in care traim este intr-o criza structurala si nu va supravietui.

Citeste si:
Momentul adevărului: ce crede elita capitalistă a lumii despre războiul din Ucraina? Forumul Economic Mondial de la Davos va oferi răspunsul
Momentul adevărului: ce crede elita capitalistă a lumii despre războiul din Ucraina? Forumul Economic Mondial de la Davos va oferi răspunsul
Când elita globală se va întâlni în stațiunea elvețiană Davos duminică, 22 mai, pentru o adunare de primăvară a Forumului Economic Mondial (WEF), războiul își va fi forțat drumul în...
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Senatul a adoptat luni, 23 mai, un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei. Inițiativa a împărțit însă...