Egiptul acuza Israelul ca avid de putere si violenta

Sambata, 17 Ianuarie 2009, ora 15:33
1428 citiri
Egiptul acuza Israelul ca avid de putere si violenta

Israelul este principalul obstacol in calea "eforturilor egiptene" pentru a pune capat printr-un acord de armistitiu ofensivei din Gaza, a declarat sambata ministrul egiptean de Externe, Ahmad Aboul Gheit.

Intrebat de jurnalisti care este obstacolul principal in calea rolului de mediator al Egiptului, Aboul Gheit a raspuns "intransigenta israeliana". "Israelul este avid de putere si violenta", a criticat el.

Aceasta este cea mai dura declaratie adresata de Egipt Israelului, de la inceputul operatiunii din Fasia Gaza, la 27 decembrie, si a fost facuta la sfarsitul unei discutii a ministrului egiptean cu omologul sau ceh, Karel Schwarzenberg, citat de AFP.

Aboul Gheit, a caruit tara joaca rolul de mediator intre gruparea islamista Hamas si Israel, si-a exprimat speranta ca se va ajunge la "un armistitiu cat mai repede posibil".

Totusi, el nu a facut niciun comentariu cu privire la o eventuala incetare unilaterala a ofensivei, care ar putea fi anuntata sambata seara.

Potrivit unui oficial al Guvernului de la Ierusalim, cabinetul de securitate israelian va vota sambata seara in favoarea unui armistitiu unilateral, care insa nu prevede retragerea imediata a fortelor din Fasia Gaza.

La randul sau, un oficial Hamas, Usama Hamdan, a declarat ca aceasta "confruntare" va continua daca Israelul va lua o astfel de decizie, in contextul in care la Cairo vor fi reluate la Cairo discutiile intre o delegatie a miscarii islamiste si negociatorii egipteni.

Pe de alta parte, Egiptul nu se considera angajat in niciun fel de acordul incheiat intre Israel si Statele Unite pentru a combate contrabanda de arme spre Fasia Gaza, a declarat ministrul de Externe.

Potrivit purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, Washingtonul promite in acest document sa mobilizeze "echipamente" pentru a ajuta Israelul sa previna contrabanda.

El nu a precizat despre ce echipamente este vorba, dar a aratat ca Statele Unite nu vor desfasura trupe in zona.

Unul dintre obiectivele declarate ale ofensivei israeliene din Fasia Gaza este de a impiedica Hamas sa se aprovizioneze cu arme, rachete si munitii, pentru a-i neutraliza capacitatea de a ataca teritoriul israelian.

Israelul afirma ca a distrus intre 200 si 300 de tuneluri folosite in sudul in sudul Fasiei Gaza, la Rafah, pentru contrabanda cu marfuri si arme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Explozii au fost auzite, în această dimineață, în apropierea unui aeroport din orașul Isfahan, situat în centrul Iranului. Agenția de presă iraniană de stat IRNA și alte surse locale...
Ce se știe despre atacul Israelului asupra Iranului. Cât de aproape au fost loviturile de siturile nucleare
Ce se știe despre atacul Israelului asupra Iranului. Cât de aproape au fost loviturile de siturile nucleare
Israelul a desfăşurat vineri, 19 aprilie, o operaţiune militară de represalii împotriva Iranului, pe fondul tensiunilor tot mai mari din Orientul Mijlociu care ameninţă să împingă...
#Egipt, #Israel, #obstacol, #acord de armistitiu, #Gaza , #stiri externe