Eliberarea ostaticilor din Egipt, o ecuatie plina de mistere

Marti, 30 Septembrie 2008, ora 09:35
2446 citiri
Eliberarea ostaticilor din Egipt, o ecuatie plina de mistere

In timp ce ostaticii germani - printre care si romanca Oana Kalis - rapiti in Egipt au aterizat, in jurul orei 09,25, la Berlin, misterul legat de operatiunea de eliberare este dezbatut pe larg de presa internationala.

Operatiune in forta sau recuperare fara violenta, ambele versiuni circula despre modul in care ostaticii din desertul egiptean si-au recapatat libertatea luni, dupa zece zile de captivitate, comenteaza AFP.

Potrivit autoritatilor egiptene, un commando sosit cu elicoptere de lupta i-a "eliberat" dintr-o tabara din Ciad cei 11 turisti europeni, printre care o romanca, insotiti de opt egipteni. Potrivit sursei citate, jumatate dintre cei 35 de rapitori au fost ucisi in timpul operatiunii.

Un oficial din serviciile de securitate a declarat pentru AFP ca 30 de membri ai unei unitati de elita a fortelor speciale i-au pus pe fuga pe restul rapitorilor in timpul luptelor.

Potrivit acestui oficial care a preferat sa nu i se dezvaluie identitatea, operatiunea in forta desfasurata inaintea zorilor a permis incheierea calvarului grupului, purtat din adapost in adapost, dupa ce a fost rapit in sud-vestul Egiptului.

Dovada a cooperarii dintre Egipt, Germania si Italia de la inceputul crizei, unitatile speciale germane si italiene erau prezente in Sudan, dar nu a fost necesara interventia lor, potrivit acestei surse.

Rapitorii lichidati?

Informandu-l pe presedintele Hosni Mubarak despre succesul operatiunii, ministrul apararii Hussein Tantawi a afirmat ca jumatate dintre rapitori au fost "lichidati", potrivit agentiei MENA.

Tinuti departe de presa la sosirea pe o baza militara din apropiere de Caior, fostii ostatici - cinci germani, cinci italieni, o romanca si opt egipteni - pareau toti in stare buna. Condusi cu elicopterul la un spital militar, apoi repatriati cu avioane speciale, niciunul dintre ei nu a putut furniza o versiune proprie a faptelor.

Multumind Egiptului, guvernele german, italian si roman nu au dat, la randul lor, niciun detaliu despre operatiunea de eliberare.

Insa o sursa europeana de la Cairo a declarat, sub acoperirea anonimatului, ca a fost vorba mai degraba de o "operatiune de recuperare" decat de un raid fulgerator.

"Rapitorii erau slabiti dupa raidul din ajun al armatei sudaneze. Se pare ca a fost o combinatie de operatiune inopinata si operatiune de recuperare", a declarat sursa.

Duminica, armata sudaneza a afirmat ca a ucis intr-un raid sase dintre rapitori, printre care pe siderul lor, Adam Bakheet originar din Ciad, si a arestat doi.

Versiunea unei eliberari lipsite de violenta a fost preluata si de tabloidul german Bild si agentia italiana ANSA. Potrivit lor, rapitorii au fugit inainte de raid, abandonand ostaticii.

"Membri ai trupelor de elita ale politiei germane GSG 9 si ale commandoului fortelor speciale KSK erau pregatite sa intervina in apropierea frontierei dintre Ciad si Sudan" pentru a sprijini fortele egiptene, afirma Bild in editia de marti. "Dar interventia lor nu a fost necesara, pentru ca rapitorii i-au lasat pe ostatici sa plece si au fugit cand au vazut semnele unei operatiuni iminente de eliberare".

Potrivit ANSA, operatiunea s-a produs "fara varsare de sange, pentru ca in momentul eliberarii de catre fortele egiptene, rapitorii plecasera". Potrivit ANSA, agenti din serviciile secrete si o unitate speciala a regimentului 9 Col Moschin se aflau la fata locului "pentru a urmari, ca in toate cazurile de acest gen, evolutia situatiei".

Pe de alta parte, ciadul a negat ca operatiunea de eliberare s-ar fi desfasurat pe teritoriul sau. "Nu s-a intamplat nimic in Ciad", a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului, Mahamat Hissene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Spania l-a eliberat accidental pe un baron al drogurilor care plănuia să o omoare pe moștenitoarea tronului olandez
Spania l-a eliberat accidental pe un baron al drogurilor care plănuia să o omoare pe moștenitoarea tronului olandez
Un cunoscut șef de cartel al drogurilor care ar fi plănuit să o ucidă pe moștenitoarea tronului olandez și pe premierul Mark Rutte a scăpat de închisoare din cauza unei confuzii judiciare...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#ostatici, #Egipt, #operatiune, #eliberare , #stiri externe