Elvetia ajuta extinderea UE dand 115 milioane de euro Romaniei

Miercuri, 02 Aprilie 2008, ora 19:58
1878 citiri
Elvetia ajuta extinderea UE dand 115 milioane de euro Romaniei

Elvetia a acceptat sa acorde 257 milioane de franci elvetieni (163 milioane de euro) Romaniei si Bulgariei, cu titlu de participare la efortul de extindere a UE, a anuntat miercuri guvernul elvetian, potrivit AFP.

Negociatorii Elvetiei si UE au ajuns la un acord miercuri pe tema modalitatilor acordarii contributiei, a informat Biroul de integrare europeana al guvernului elvetian, care a precizat ca 70% din suma (115 milioane euro) va fi acordata Bucurestiului si 30% (48 milioane euro) Sofiei.

Fondurile sunt destinate sectoarelor securitatii si stabilitatii, ameliorarii infrastructurilor si mediului, promovarii sectorului privat si dezvoltarii umane si sociale, potrivit oficialilor elvetieni. Acordul mai trebuie aprobat oficial de Guvernul elvetian si apoi de catre Parlament.

Cele zece state care au aderat la UE in 2004 ar trebui sa primeasca deja un ajutor de solidaritate de un miliard de franci elvetieni (650 milioane euro) pe zece ani. Principiul acestui ajutor a fost aprobat la limita la un referendum in 2006.

Romania si Bulgaria, care au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, nu au beneficiat pana acum de acest ajutor.

Ajutorul este numit oficial "contributie la reducerea disparitatilor economice si sociale din UE". Este vorba despre o contributie a Elvetiei, ceruta de Bruxelles, in schimbul acordurilor bilaterale dintre Elvetia si UE, care mentin mai ales secretul bancar elvetian.

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#UE, #PE, #Elvetia, #Romania, #extindere , #stiri externe