Elveţienii au votat în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Primele rezultate depăşesc scorul estimat

Duminica, 26 Septembrie 2021, ora 15:00
3220 citiri
Elveţienii au votat în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Primele rezultate depăşesc scorul estimat
Noua lege permite cuplurilor de acelaşi sex să adopte împreună un copil FOTO Twitter

Aproape două treimi din elveţieni (64%) s-au pronunţat în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, potrivit estimărilor publicate de institutul de sondaje gfs.bern imediat după încheierea referendumului de duminică, 26 septembrie, dedicat şi acestei teme, informează AFP.

Această primă estimare depăşeşte scorul prevăzut de sondajele care au precedat votul asupra unei iniţiative căreia i se opun în principal Partidul Popular Elveţian (SVP), cel mai mare din ţară, şi anumite grupuri religioase.

Elveţia a depenalizat homosexualitatea în 1942, dar diverse autorităţi de poliţie municipale sau cantonale au ţinut registre ale homosexualilor - în unele cazuri până la începutul anilor 1990.

Cuplurile homosexuale puteau deja încheia un pact civil, dar noua lege permite cuplurilor de acelaşi sex să adopte împreună un copil. Cuplurile de femei vor putea, de asemenea, să recurgă la donarea de spermă, una dintre cele mai controversate probleme.

Opozanţii şi-au concentrat campania - marcată de afişe şocante - pe acest aspect, deplângând transformarea copilului în marfă şi apreciind că "căsătoria pentru toţi ucide tatăl". Unul dintre posterele lor arăta un bebeluş plângând, cu o etichetă de ureche rezervată de obicei animalelor şi cu întrebarea: "Bebeluşi la comandă?

Iniţiativa Robin Hood este un eşec

În schimb, potrivit estimărilor institutului gfs.bern, alegătorii au respins, duminică, o a doua propunere înaintată la iniţiativa tinerilor din Partidului Socialist, denumită iniţiativa Robin Hood.

Aceasta prevedea ca veniturile din capital - dobânzi, dividende, de exemplu - să fie impozitate cu o rată de 1,5 ori mai mare decât cea a veniturilor salariale.

Era prevăzută o scutire de la această taxă, de exemplu, a veniturilor de 100.000 de franci pe an, însă cele suplimentare urmau să fie utilizate pentru a reduce impozitarea veniturilor mici şi mijlocii sau pentru a finanţa prestaţii sociale precum creşe, subvenţii pentru asigurarea de sănătate sau formare profesională, subliniază site-ul susţinătorilor acestei propuneri. Sondajele de opinie au arătat deja că iniţiativa este un eşec

Citește și:
Nouriel Roubini, supranumit ”profetul crizei”, avertizează: „Mama tuturor crizelor economice se profilează”
Nouriel Roubini, supranumit ”profetul crizei”, avertizează: „Mama tuturor crizelor economice se profilează”
După ani de politici fiscale, monetare și de credit extrem de laxe și declanșarea unor șocuri negative majore ale ofertei, presiunile stagflaționiste pun acum presiune asupra unui munte masiv...
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
George Simion, liderul AUR, a ajuns din nou în centrul atenției luni, 5 decembrie, după ce a dat buzna în Ministerul Energiei și a sabotat conferința de presă anunțată de Virgil Popescu....